Archives

DANIA MIĘSNE, DANIA Z RYŻU

KURCZAK CURRY Z ZIOŁAMI

18 lutego 2018
kurczak kary z ziolami onemorethai

Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 20 minut

Porcje: 6

Składniki:

3 łyżki oleju

2 łyżki czerwonej pasty curry

700 g piersi z kurczaka drobno pokrojonych na kawałki

1 łyżeczka soli

15 ziarenek kardamonu

10 bakłażanów tajskich przekrojonych na połówki

5 liści limonki Kaffir

1 zielona papryczka chili

1 czerwona papryczka chili

1 łyżka sosu rybnego

1/2 łyżeczki cukru palmowego

1 szklanka mleka kokosowego

Do dekoracji:

bazylia tajska

Do podania:

ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku wymieszaj i podgrzej olej wraz z pastą curry. Dodaj kurczaka i podsmażaj 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i 1/2 kubka wody. Gotuj 10 minut. Dodaj bakłażana tajskiego, kardamon i dodaj liście limonki Kaffir. Dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Na koniec dodaj drobno posiekane chili i podawaj udekorowane bazylią tajską. Podawaj z ryżem.

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

28 stycznia 2018
one more thai KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

Pochodzenie: południe

Czas przygotowania: 10min

Czas gotowania: 5-7min

Porcje: 2

Składniki:

1 kubek bulionu z kurczaka
4 szalotki poszatkowane
2 x 40 g filetu z łososia, pociętego na 1 cm plasterki
2 x 5 cm kawałki świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie słupki (julienne)
2 łyżki stołowe pasty z tamaryndowca
1 łyżka stołowa cukru palmowego
2 łyżki stołowe sosu rybnego
2 szalotki pokrojone w 2 cm paski
4 suszone chilli do dekoracji

Do pasty:

Pół łyżeczki ziarenek pieprzu
3 posiekane szalotki
2 posiekane korzenie kolendry
Pół łyżeczki pasty z krewetek

Do pasty: rozgnieć ziarenka pieprzu, szalotki i korzenie kolendry w moździerzu . Dodaj pastę krewetkową i mieszaj do odpowiedniego połączenia się składników. Odstaw na bok.

Przygotowanie:

Zagotuj bulion w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pastę i poszatkowane szalotki i gotuj 1-2 min. Następnie dodaj łososia, imbir po czym zredukuj ogień i duś ok 2-3 min. Dodaj pastę z tamaryndowca, cukier oraz szalotkę pokrojoną w paski. Wlej do miseczki, udekoruj chilli i podawaj.

DESERY, PRZYSTAWKI

DESER TAJSKI Z DRAGONEM

12 stycznia 2018
1 frappe z owocow smoka

Czas na pyszny deser tajski. ZAPRASZAM!!!!!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 3 minuty
Porcji: 4

Składniki:

4 smocze owoce (pitaja) obrane i posiekane
8 kostek lodu
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z limonki

2 szklanki mleka kokosowego

3 banany

Przygotowanie:

Wrzucić owoc smoczy, banany i mleko kokosowe do blendera, dodaj kostki lodu, miód i sok z limonki a następnie zmiksuj, aż uzyskasz się gładką masę.

MAKARON

SZYBKI MAKARON RYŻOWY PO TAJSKU

10 sierpnia 2016
One More Thai_szybki makaron ryżowy

Skorzystam dziś z sezonowej fasolki szparagowej. Możecie fasolkę wcześniej blanszować w gorącej wodzie. Będzie wówczas bardziej miękka. Danie szybkie – stir fry z warzywami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem polędwiczki wieprzowej.  Czytaj Dalej…

DANIA Z RYŻU

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA

24 lutego 2016
One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

Dobre tajskie danie, które przypadło do gustu moim dzieciom podczas podróży. Było to pierwsze danie, które kiedyś ugotowałam w telewizji śniadaniowej. W swoim składzie zawiera orzechy nerkowca, które chrupią i słodko – kwaśnego ananasa, który nadaje potrawie bardzo tajskiego wyrazu
Czytaj Dalej…

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

MAŁŻE W ZUPIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ

13 listopada 2015
One More Thai_małże

Prosty i bardzo wyrazisty smak zupy sprawia, że nie jest ona cudem dla każdego. Jeśli ktoś z Was nie lubi trawy cytrynowej polecam wykonać inną zupę z dodatkiem owoców morza. Ja natomiast jestem jej absolutną fanką i nie wiem jak mogła mi umknąć podczas poprzednich podróży do Tajlandii.  Czytaj Dalej…

DESERY

TAJSKIE CIASTECZKA

18 października 2015
One More Thai_tajskie ciasteczka

Znudziły mi już tradycyjne tajskie desery takie jak banany w mleku kokosowym czy ryż kleisty z mango (przepisy czekają na publikację). Zaczynam zatem od prostych ciasteczek kokosowych, które są doskonałym przysmakiem dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie. Czytaj Dalej…

PRZYSTAWKI

WARZYWA PO TAJSKU W SOSIE OSTRYGOWYM

7 października 2015
One More Thai_warzywa po tajsku

Idąc za ciosem tajskiej kuchni nie odpuszczam. Dzisiaj warzywa po tajsku jednak ze względu na obecność sosu ostrygowego nie mogę jej polecić osobom na diecie wegańskiej. Można zrezygnować z tego sosu i dodać sam sos sojowy – wówczas i weganie mogą zajrzeć mi tu do talerza Czytaj Dalej…