Archives

DANIA MIĘSNE

Wołowina na ostro z pędami bambusa

12 marca 2018
wołowina na ostro z pędami bambusa

Wołowina króluje bardzo często na tajskich stołach. By wyszła idealna – musi być pokrojona na bardzo cienkie plasterki lub w kostkę. Oczywiście możecie spokojnie ją wymienić na inne źródło białka zwierzęcego: kurczaka, wieprzowinę lub kaczkę.  Czytaj Dalej…

MOJA TAJLANDIA, RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

OSTRA ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI

13 lutego 2018
11 ostra zupa krewetkowa

Owoce morza to bardzo częsty składnik dań tajskich. krewetki, małże, mule, kalmary czy inne potwory morskie to norma na tajskich stołach – szczególnie na południu kraju. Na północy owoce morza to rarytas – są transportowane tam dokładnie tak samo jak do naszego kraju. W restauracjach na północy za owoce morza musimy zapłacić więcej niż na południu Tajlandii.  Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE, SAŁATKI

PIKANTNA SAŁATKA Z KREWETKAMI I WIEPRZOWINĄ

22 stycznia 2018
One More Thai_photo pikantna salatka z krewetkami i wieprzowina

Bardzo rzadko zdarza się, że w kuchni tajskiej znajdziemy wegetariańskie sałatki. Choć Tajowie uważają, że jeśli dodajemy do sałatki mięso gotowane to można spokojnie uznać danie za wegetariańskie. Ta sałatka jest bardzo popularna w Tajlandii. W przepisie napisałam „mielona” wieprzowina, ale wiadomo, że Tajowie mięsa nie mielą tylko siekają.  Czytaj Dalej…

SOSY I PASTY

TAJSKI SOS ANANASOWY Z DODATKIEM KOLENDRY

2 lutego 2016
One More Thai - tajski sos

Bardzo często, by dodać lekkości ostrym przyprawom w azjatyckich potrawach przyrządzam sałaty, które może nie są bardzo popularne na tajskich ulicach, ale Polakom świetnie komponują się z powiewem orientu. Taki posiłek staje się wówczas połączeniem naszych upodobań z ich wachlarzem smaków. Tajski sos ananasowy idealnie pasuje zarówno do polskich jak i tajskich składników.
Czytaj Dalej…

ZUPY

ORIENTALNA ZUPA RYBNA

16 grudnia 2015
One More Thai_zupa rybna-9

Bardzo szybki sposób na zupę z dodatkiem pstrąga łososiowego i tajskich przypraw. Zamiast makaronu użyłam płatków sojowych, które pod wpływem temperatury rolują się w przezroczyste rurki. Z dużą ilością chilli i trawy cytrynowej oraz galangalu zupa rybna wzmacnia układ trawienny i podkręca metabolizm. Przy okazji rozgrzewa w chłodne dni Czytaj Dalej…

ZUPY

SUKI ZUPA

13 listopada 2015
One More Thai - suki zupa

..nie tylko dla kobiet.

Tajski przysmak, który przywiozłam z Krabi, miasteczka lądowego na południu Tajlandii, z którego mam przepiękne, dwukrotne wspomnienia. Miejsce to różni się znacznie od wszystkich wysp położonych na południu, które dla mnie z samą Tajlandią mają mało wspólnego. Czytaj Dalej…

CURRY

Green curry wegetariańskie

7 października 2015
One More Thai_green-curry-wege-z-fasola-MUNG

Dziś  green curry w wersji wegetariańskiej. Dodałam fasolę mung i był to strzał w dziesiątkę. Fasola Mung nie cieszy się ogromnym powodzeniem na polskich stołach a szkoda. Główną przeszkodą jest jej dostępność na rynku.  Czytaj Dalej…

ZUPY

TAJSKA ZUPA PÓŁNOCY

5 października 2015
OneMoreThai - tajska zupa północy (2)

Kolejne danie, które wspiera rozwój regionalny dań z Tajlandii. Północ urzeka mnie swoim stoickim spokojem, pięknym zapachem i kolorem pomarańczu, który towarzyszy na co dzień uduchowionym mnichom. Tajowie z Północy spożywają więcej mięsa – a w szczególności wieprzowiny. Czytaj Dalej…