Archives

DANIA MIĘSNE, MOJA TAJLANDIA, ZUPY

Aromatyczny bulion wołowy

20 października 2018
bulion wołowy -1

Bulion wołowy to podstawa wielu dań w kuchni tajskiej. Gdy pracowałam w ostatniej restauracji w Bangkoku to codziennie rano gotowaliśmy cały gar bulionu. W zasadzie gotował się cały dzień – dorzucaliśmy jedynie mięso i w określonym czasie warzywa. Na bulion wołowy warto zaczekać – tylko trzeba gotować go z sercem. Duża ilość przypraw warunkuje jego spektakularny smak.

Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE, SAŁATKI

PIKANTNA SAŁATKA Z KREWETKAMI I WIEPRZOWINĄ

22 stycznia 2018
One More Thai_photo pikantna salatka z krewetkami i wieprzowina

Bardzo rzadko zdarza się, że w kuchni tajskiej znajdziemy wegetariańskie sałatki. Choć Tajowie uważają, że jeśli dodajemy do sałatki mięso gotowane to można spokojnie uznać danie za wegetariańskie. Ta sałatka jest bardzo popularna w Tajlandii. W przepisie napisałam „mielona” wieprzowina, ale wiadomo, że Tajowie mięsa nie mielą tylko siekają.  Czytaj Dalej…

MAKARON

SZYBKI MAKARON RYŻOWY PO TAJSKU

10 sierpnia 2016
One More Thai_szybki makaron ryżowy

Skorzystam dziś z sezonowej fasolki szparagowej. Możecie fasolkę wcześniej blanszować w gorącej wodzie. Będzie wówczas bardziej miękka. Danie szybkie – stir fry z warzywami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem polędwiczki wieprzowej.  Czytaj Dalej…

ZUPY

SUKI ZUPA

13 listopada 2015
One More Thai - suki zupa

..nie tylko dla kobiet.

Tajski przysmak, który przywiozłam z Krabi, miasteczka lądowego na południu Tajlandii, z którego mam przepiękne, dwukrotne wspomnienia. Miejsce to różni się znacznie od wszystkich wysp położonych na południu, które dla mnie z samą Tajlandią mają mało wspólnego. Czytaj Dalej…

ZUPY

TAJSKA ZUPA Z MAKARONEM RYŻOWYM

7 października 2015
One More Thai_tajska zupa z makaronem ryżowym

Ostro, ostro!

Uwielbiam zaczynać dzień gorącą miską zupy. Czuję wówczas jak mój cały organizm zostaje wprowadzony w ruch, metabolizm się rozkręca, no i „serce rośnie”!. Tajskie zupy kocham nadzwyczaj. Podróżując po Tajlandii, codziennie rano raczyłam się wodnistym i ognistym dobrodziejstwem z makaronem lub ryżem. Czytaj Dalej…

CURRY

Green curry wegetariańskie

7 października 2015
One More Thai_green-curry-wege-z-fasola-MUNG

Dziś  green curry w wersji wegetariańskiej. Dodałam fasolę mung i był to strzał w dziesiątkę. Fasola Mung nie cieszy się ogromnym powodzeniem na polskich stołach a szkoda. Główną przeszkodą jest jej dostępność na rynku.  Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE

WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM PO TAJSKU

7 września 2015
One More Thai_wolowina-w-sosie-ostrygowym-po-tajsku

Mięsa nie jem, ale często je przyrządzam dla dzieci, rodziny, czy przyjaciół. Dzisiaj jest taki dzień, w którym postanowiłam zaczarować po tajsku wołowinę. Wołowina sosie ostrygowym jest wyborna. Potwierdziło to wielu moich kursantów podczas warsztatów.  Czytaj Dalej…