MAKARON

MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI PO TAJSKU – SZYBKA KOLACJA

7 września 2015
One more Thai_makaron-ryżowy-z-krewetkami-po-tajsku-

Kuchnia tajska jest bardzo prosta – zawsze to powtarzam. I do tego piekielnie szybka, jeśli na półkach w szafkach lub w lodówce mamy odpowiedni zestaw sosów. Szczególnie sos rybny i sos ostrygowy.Sos rybny to odpowiednik soli w kuchni tajskiej. Nie trzeba go przechowywać w lodówce, gdyż w dużej mierze składa się soli, która jest naturalnym konserwantem. Powstaje w wyniku zasypania ryb solą w proporcji 1:3. Tak leżakuje w glinianych beczkach poddany naturalnej fermentacji. Ma rzadką konsystencję i jasnobrązowy kolor. Sos ostrygowy ma gęstą konsystencję i dymny wręcz wołowy aromat. Dodany do dan smażonych je soli – do gotowanych słodzi. Jest dużo ciemniejszy niż sos rybny i należy przechowywac go w lodówce, gdyż w swoim składzie zawiera cukier. To dwa podstawowe składniki kuchni tajskiej, w które warto się zaopatrzyć. Wówczas gotowanie staje się dużo szybsze no i można poszleć w kuchni.

Składniki:

100 g makaronu ryżowego 10 mm namoczonego w zimnej wodzie przez około 30 minut

imbir wielkości kciuka drobno posiekany

1 marchewka pokrojona w julienkę

1/2 cukinii pokrojonej w słupki

1 cebula od dymki pokrojona w piórka

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego

400 g krewetek oczyszczonych i obranych z pancerzy (rozmiar 31/40)

pół pęczka szczypiorku pokrojonego na drobne kawałki

1 łyżka słodkiego sosu chilli

1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

W woku rozgrzej olej. Dodaj imbir i cebulkę i chwilę podsmażaj. Dodaj krewetki i smaż po 2 minuty z każdej ze strony. Dodaj cukinię i marchewkę. Możesz podlać 1 łyżką wody i duś 3 minuty. Następnie dodaj makaron ryżowy wraz z sosem rybnym i sojowym, słodkim chilli i ostrygowym. Dokładnie wymieszaj. na koniec dopraw cukrem i posyp szczypiorkiem.


Mamalyga_makaron ryżowy z krewetkami po tajsku-4

Mamalyga_makaron ryżowy z krewetkami po tajsku

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ