ZUPY

ORIENTALNA ZUPA RYBNA

16 grudnia 2015
One More Thai_zupa rybna-9

Bardzo szybki sposób na zupę z dodatkiem pstrąga łososiowego i tajskich przypraw. Zamiast makaronu użyłam płatków sojowych, które pod wpływem temperatury rolują się w przezroczyste rurki. Z dużą ilością chilli i trawy cytrynowej oraz galangalu zupa rybna wzmacnia układ trawienny i podkręca metabolizm. Przy okazji rozgrzewa w chłodne dni

Składniki:

1,5 litra wody
20 korpusów z krewetek
3 łyżki bazyliowej pasty z chilli (holy basil chilli paste)
6 liści limonki Kaffir podartych
2 papryczki chilli drobno posiekane
1 łyżka pasty krewetkowej
5 pieczarek – same kapelusze pokrojone na 4 części
1 pomidor pokrojony w łódeczki
1 cukinia pokrojona w plastry i na ćwiartki
biała część pora pokrojona w talarki
10 grzybów Shiatake namoczonych w ciepłej wodzie
10 plasterków galangala
1 trawa cytrynowa pokrojona w 1 cm kawałki
250 g filetów z pstrąga łososiowego (może być inna ryba)
5 łyżek sosu sojowego jasnego
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
sok z 1 limonki
płatki sojowe (około 100 g suchych)
garść liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Dodaj korpusy krewetek i gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj pastę bazyliową, krewetkową, galangal, trawę cytrynową, chilli i liście limonki Kaffir. Gdy wywar zacznie wrzeć dodaj grzyby Shitake i płatki sojowe. Następnie dodaj por, pieczarki oraz rybę pokrojoną na mniejsze kawałki (ale nie całkiem małe, gdyż ryba po ugotowaniu będzie się rozpadać). Gdy ryba będzie już ugotowana dodaj pomidora i wszystkie sosy. Na koniec dopraw sokiem z limonki i posyp liśćmi świeżej mięty.

One More Thai_zupa rybna-9

One More Thai_zupa rybna-9

One More Thai_zupa rybna-9

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply ewe_norden 6 listopada 2016 at 19:25

    jaka pasta krewetkowa??? bo nie wiem jak ją znalezc w sklepie 🙂
    Pozdrawiam

  • Reply Jakub 4 sierpnia 2016 at 10:08

    Jesli lista skladnikow jest dluga na cala kartke A4 to nawet nie czytam przepisu.
    Naprawde NIE DA SIE PROSCIEJ???

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 10 sierpnia 2016 at 11:33

      Taka to kuchnia tajska. Danie jest szybkie i proste. Wymaga wielu składników ale na tym polega smak

  • Reply prof. Szymon Gała 5 marca 2016 at 12:12

    Niestety, w społemie na osiedlu zabrakło liści limonki Kaffir 🙁 Był tylko kefir ale i tak mi się nie chciało gotować.

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 6 marca 2016 at 13:53

      dobry społem nie jest zły. następnym razem zrób placki z kefiru. powodzenia. tez mi sie dzisiaj gotowac nie chce 🙂

    NAPISZ KOMENTARZ