PRZYSTAWKI, SAŁATKI

SAŁATKA Z MANGO I KREWETKAMI

08.09.2015
Sałata z mango i krewetkami

Mam takie szczęście w życiu, że wokół mnie krążą wspaniali ludzie. Kilku z nich nazywam „przyjaciółmi od serca”. I Oni podróżując po świecie przywożą mi różne niespodzianki często związane z moją kulinarna pasją. Niedawno w Dahabu przybyło do mnie obłędne mango. Sałatka z mango aż się prosi na mój stół. W Polsce bardzo trudno dostać ten owoc, który choć w połowie smakuje tak dobrze, jak te, które naturalnie występują na odległych kontynentach. Mango kojarzy mi się z upalnym dniem w Bangkoku, gdy na dachu naszego hotelo – hostelu, pląsając w basenie z samego rana zajadaliśmy się nim w ramach szeroko pojętego śniadania. To cudowne, że smaki, zapachy czy dźwięki tak doniośle przywołują nam wspomnienia. To one wypełniają szczelinę smutku w listopadowe, szare dni. Przenoszą nas na odległe krańce świata lub beztroskie, szkolne czasy. Malują przeszłe widoki, które tworzą przyszłe krajobrazy w naszej wyobraźni. I tak właśnie powstają marzenia…

Składniki:

sałata lodowa

marchewka pocięta w julienkę

czerwona cebula pocięta na drobne piórka

1 łyżka czarnego sezamu

500 g krewetek oczyszczonych i obranych z pancerzy

ogórek zielony pokrojony w plasterki

2 łyżki orzechów ziemnych solonych podprażonych na suchej patelni

mango dojrzałe pokrojone na łódeczki

1 łyżka pasty holy basil chilli paste (do kupienia w sklepach z żywnością etniczną)

Sos:

1 pęczek kolendry

3 papryczki chilli

2 łyżki sosu rybnego

sok z jednej limonki

mała łyżeczka cukru palmowego

2 łyżki musu z ananasa lub soku ananasowego

Przygotowanie:

Krewetki grillujemy w paście chilli. Następnie myjemy sałatę i kroimy lub rwiemy na drobne kawałki. Układamy na półmisku. Potem kolejno dodajemy czerwoną cebulę, marchewkę, zielonego ogórka, obrane i pokrojone mango, na środku układamy grillowane krewetki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno potłuczonymi orzechami solonymi (tłuczemy je tak by wyczuwalne pod zębami były całe kawałki). Wszystkie składniki sosu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę lub tłuczemy w moździerzu. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

 

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Kasia 26.10.2015 at 11:39

    Genialna sałatka! 🙂 Jadłam, polecam 🙂

  • NAPISZ KOMENTARZ