RYBY I OWOCE MORZA, SOSY I PASTY

RYBA PO TAJSKU Z PIKANTNYM SOSEM Z POMELO

8 kwietnia 2017
one more thai ryba po tajsku

Pyszna rybka z Północy Tajlandii. Az dziwne, że takie frykasy można tam znaleźć, gdyż Północ raczej słynie z mięsa, a w szczególności w wieprzowinie. Bardzo uważnie uczyłam się od Tajów sztuki kulinarnej. Zawsze podążałam za nimi jak cień, by niczego nie przegapić.Te podróże kulinarne bardzo mnie zahartowały i teraz mam pewność, że im więcej wiem – tym więcej chciałabym wiedzieć. Już niedługo kolejna wyprawa. A tymczasem ryba po tajsku się smaży 🙂 Oczywiście w Tajlandii najlepszą rybą jest red snapper, ale dziś w przepisie wymieniłam te, które z powodzeniem dostaniecie w większości sklepów rybnych w Polsce

Składniki:

1 ryba w całości, wypatroszona lub dwa filety z białej ryby (okoń, pstrąg, dorada)

mąka kukurydziana do obtoczenia ryby (ok. 5 łyżek)

1 łyżka soli gruboziarnistej

olej do głębokiego smażenia

Pierwszy sos:

1 łyżka oleju

1 łyżka cukru palmowego

3 łyżki sosu rybnego

1 łyżka pasty z tamaryndowca jasnej

Drugi sos:

2 papryczki chilli utłuczone w moździerzu

3 ząbki czosnku w plastrach

1 szalotka pokrojona w plasterki

1 łyżka cukru palmowego

3 łyżki sosu rybnego

1 kawałek pomelo lub mango pokrojony na mniejsze części

1 łyżka orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni

sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Rybę otwórz i wypatrosz, odetnij płetwę, przekrój na pół. Osusz ją dokładnie i obtocz w mące kukurydzianej i zostaw do wyschnięcia. Filety po prostu obtocz w mące. Na głęboki olej wsyp 1 łyżkę soli i czekaj, aż zbrązowieje. Rozgrzej olej do temperatury 180°C. Wrzuć rybę i nie przewracaj jej, dopóki nie zacznie wypływać i olej nie przestanie skwierczeć. Następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż ją przez kolejne minuty, aż do czasu, gdy zacznie wypływać. Przełóż na ręcznik papierowy. Składniki pierwszego sosu podgrzej w woku i odstaw do wystygnięcia. Składniki drugiego sosu wymieszaj w misce. Rybę podaj na sałacie i polej pierwszym sosem. Drugi pozostaw w miseczce – każdy sam go sobie nakłada.

one more thai ryba po tajsku

one more thai ryba po tajsku

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ