ZUPY

TAJSKA ZUPA PÓŁNOCY

05.10.2015
OneMoreThai - tajska zupa północy (2)

Kolejne danie, które wspiera rozwój regionalny dań z Tajlandii. Północ urzeka mnie swoim stoickim spokojem, pięknym zapachem i kolorem pomarańczu, który towarzyszy na co dzień uduchowionym mnichom. Tajowie z Północy spożywają więcej mięsa – a w szczególności wieprzowiny.To tajska zupa z Północy. Bardzo ostra, często przez Tajów spożywana na śniadanie. Jeśli sprawi Wam trudność wykonanie pasty, dodajcie 1 łyżkę klasycznej pasty curry. Różnica będzie wyczuwalna, ale bardzo skróci się czas przygotowania. Osobiście polecam przygotowanie pasty. Jeśli dobrze posiekacie składniki na pastę, utłuczenie jej w moździerzu nie powinno zająć Wam więcej niż 7 minut. Tajska zupa Północy to przysmak, prawdziwy rarytas, którego trudno spotkać w innych regionach Tajlandii

Składniki:

2 ząbki czosnku drobno posiekane
100 g mielonej wieprzowiny
2 szklanki bulionu z żeberek (przepis zob. niżej)                                          2 pomidory
pół łyżeczki soli
garść kiełków fasoli mung
garść kolendry drobno posiekanej
garść szczypiorku drobno pokrojonego
olej do smażenia
garść kapusty sitowatej
makaron ryżowy namoczony
Pasta:
2 łyżeczki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
1 łyżeczka szalotki drobno posiekanej
1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
1 łyżeczka liści limonki kaffir drobno posiekanych
1 łyżeczka galangalu drobno posiekanego
1 łyżeczka korzenia kurkumy drobno posiekanego (można użyć w przyprawie)
3–6 suszonych czerwonych chilli                                                                      1 łyżeczka jasnej pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka pasty z krewetek
3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ugotuj wywar z żeberek. Na 1 kg mięsa z żeberek przypadają 2 litry wody. Gotuj bez dodatków ok. 1 godziny. Wszystkie składniki pasty utłucz w moździerzu. Usmaż czosnek na złoty kolor. Odstaw na bok. Na patelnię wrzuć pastę i mieloną wieprzowinę. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wywar z żeberek i odrobinę wody. Kolejno dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sól. Zupę podawaj z makaronem ozdobioną kiełkami, szczypiorkiem i kolendrą oraz prażonym czosnkiem i kapustą sitowatą.

OneMoreThai - tajska zupa północy (2)

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ