PRZYSTAWKI

WARZYWA PO TAJSKU W SOSIE OSTRYGOWYM

7 października 2015
One More Thai_warzywa po tajsku

Idąc za ciosem tajskiej kuchni nie odpuszczam. Dzisiaj warzywa po tajsku jednak ze względu na obecność sosu ostrygowego nie mogę jej polecić osobom na diecie wegańskiej. Można zrezygnować z tego sosu i dodać sam sos sojowy – wówczas i weganie mogą zajrzeć mi tu do talerza

Kuchnia tajska jest pełna warzyw i owoców. Można dowolnie je zestawiać podczas gotowania. Przypominam, że wszystkie warzywa powinny być obsmażone lub ugotowane na sposób al dente czyli na półtwardo.

Składniki:

1 marchewka pokrojona w julienkę (na zapałkę)

1 cebula drobno posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany

imbir wielkości kciuka drobno posiekany

5 pieczarek pokrojonych w plasterki

8 pomidorów koktajlowych przedzielonych na połówki

1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki

garść świeżego jarmużu – bez twardych elementów (odetnij sztywne łodygi)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka oleju do smażenia

garść drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w woku. Podsmaż czosnek, imbir i cebulę. Dodaj marchewkę i paprykę oraz jarmuż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pieczarki i jeśli zajdzie taka potrzeba dolej odrobinę wody (jeśli warzywa zaczną zbytnio wysychać). Następnie dodaj sos sojowy, ostrygowy i pomidorki koktajlowe. Duś około 3 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem

Mamalyga_warzywa po tajsku

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Emilia 16 stycznia 2016 at 10:17

    Swietny przepis, ale czy mozna w Polsce gdzies dostac (moze online) sos ostrygowy o dobrym skladzie? Takim co nie ma glutaminianu, maki pszennej itp? Poki co nie moge znalezc:(

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 17 stycznia 2016 at 14:10

      Ja kupuję oryginalny sos ostrygowy tajski i niestety tam jest glutaminian sodu jak we wszystkich prawie tajskich sosach. Niestety Azja jest glutaminianem sodu płynąca. Możesz użyć sosu grzybowego – to opcja dla wegan ale on tez podejrzewam będzie miał dziwny skład

      • Reply Emilia 19 stycznia 2016 at 12:49

        A myślałam że tajska kuchnia będzie naturalna;)
        A czego powinnam się spodziewać w składzie sosu ostrygowego, a czego raczej być nie powinno?
        Czy mąka pszenna czy skrobie to zwyczajowy składnik?
        Czy taki sos byłby dobry? http://www.masala.com.pl/p88,sos-ostrygowy-lee-kum-kee-510g.html
        Przynajmniej nie ma glutaminianu i konserwantów (albo nie podali na stronie;) )

        • Daria Ładocha
          Reply Daria Ładocha 19 stycznia 2016 at 20:53

          Dokładnie tego sosu używam i kupuję go w tym samym miejscu. Skład sosu ostrygowego to ostryga, soja, mąka, cukier

          • Emilia 20 stycznia 2016 at 16:01

            I ten konkretny sos ma jednak glutaminian?

    • Reply Kinio 27 grudnia 2016 at 17:35

      Nie tylko w Chinach i tam jest najlepszy…firma Lee Kum Kee! Petarda! To firma gościa który ten sos wynalazł. Pozdr

    NAPISZ KOMENTARZ