DANIA Z RYŻU, MOJA TAJLANDIA, TAJSKI NIEZBĘDNIK

Wegetariański stir-fry po tajsku

30 lipca 2018
one more thai- wegański stir-fry po tajsku

Porcja: 4 osoby

Stopień ostrości: średnio ostre

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

1 zielona papryczka chili

1 marchewka pokrojona w julienne

1 szklanka świeżej dyni pokrojonej w małą kostkę

2 kłącza selera naciowego pokrojonego na cienkie plasterki

garść orzechów nerkowca

kilka liści świeżej mięty

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 szlotka drobno posiekana

imbir wielkości kciuka pokrojony w drobną kostkę

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżki sosu ostrygowego

szczypta cukru palmowego

1 łyżka pasty z tamaryndowca jasnej lub sok z 1 limonki

1 łyżka oleju do smażenia

Do podania:

liście świeżej mięty lub bazylia tajska oraz ugotowany ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj dynię. Podsmażaj. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się usmaży. Następnie dodaj czosnek, imbir, chili i szalotkę. Dalej podsmażaj aż warzywa zmiękną. Dodaj seler naciowy, marchewkę i paprykę. Dodaj sos rybny, sojowy i ostrygowy. Duś warzywa razem z sosami. Po kilku minutach dodaj orzechy nerkowca, miętę, sos tamaryndowy lub sok z limonki i cukier. Podawaj z ryżem.

one more thai- wegański stir-fry po tajsku 1

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ