DANIA MIĘSNE

WIEPRZOWINA PO TAJSKU Z WARZYWAMI

7 września 2015
One More thai_wieprzowina-z-warzywami-w-sosie-ostrygowym

Tajska kuchnia to moja pasja. Z przyjemnością publikuje kolejne przepisy z tego zakresu. Już niedługo zaproszę Was na innego bloga – poświęconego tylko i wyłącznie kuchni tajskiej. 

Wieprzowina po tajsku z warzywami to polędwiczka wieprzowa z pieczarkami, papryką, cukinią, kapustą pekińską. Z dodatkiem sosu sojowego, sosu rybnego i ostrygowego jest szybką kolacją dla rodziny lub przyjaciół. Dzisiaj podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego i sałaty z sosem sezamowym. Dla mnie wersja wegetariańska wzbogacona została o jarmuż.

Składniki:

1 polędwica wieprzowa pokrojona na cienkie plastry

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

1 mała cukinia pokrojona w słupki

6 pieczarek obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki

5 pomidorków koktajlowych przedzielonych na pół

2 szalotki drobno posiekane

kawałek imbiru wielkości kciuka drobno posiekany

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 papryczka chilli drobno posiekana

1/4 kapusty pekińskiej pokrojonej w plastry

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu ostrygowego

do dekoracji: szczypiorek

1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w woku. Dodaj czosnek, imbir i szalotkę i chwile podsmażaj. Dodaj polędwiczkę wieprzową i smaż aż mięso się zetnie na wierzchu. Dodaj warzywa: paprykę, cukinię oraz pieczarki i dokładnie wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Dodaj sos sojowy, ostrygowy, rybny, chilli, kapustę pekińską i pomidorki koktajlowe. Danie powinno być robione na wysokiej temperaturze i dość krótko. Warzywa powinny zostać al dente. Podawaj z ryżem. Wieprzowina po tajsku to propozycja wykorzystania warzyw i mięsa w Waszej kuchni. Możecie dowolnie wymienić mięso i warzywa na inne.

Mamalyga_wieprzowina z warzywami w sosie ostrygowym

Mamalyga_dodatki do tajskich dań

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ