DANIA MIĘSNE

WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM PO TAJSKU

07.09.2015
One More Thai_wolowina-w-sosie-ostrygowym-po-tajsku

Mięsa nie jem, ale często je przyrządzam dla dzieci, rodziny, czy przyjaciół. Dzisiaj jest taki dzień, w którym postanowiłam zaczarować po tajsku wołowinę. Wołowina sosie ostrygowym jest wyborna. Potwierdziło to wielu moich kursantów podczas warsztatów. Zamiast wołowiny możecie użyć kurczaka lub wieprzowinę. Ważne, by drobno je pokroić w poprzek włókien. Ja często przyrządzałam sobie po prostu warzywa w sosie ostrygowym i też jest pysznie. Ale pamiętajcie, że wołowina w sosie ostrygowym to jedno z ważniejszych pozycji w menu restauracji tajskich. Podawana jest niemalże w każdej restauracji – przyrządzana na wiele sposobów.

Składniki

400 gr wołowiny pociętej na cieniutkie plasterki

200 gr pieczarek (same kapelusze, obrane i pokrojone na 4 części)

3 grzyby Shitake namoczone w wodzie (zalane ciepłą wodę, gotowe do użycia, gdy woda ostygnie)

1/2 szczypiorku pociętego na 3 cm paski

1 papryczka chilli

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

4 łyżki oleju

szczypta cukru trzcinowego

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Wołowinę zamarynuj w sosie sojowym z jedną łyżką mąki przez 15 minut. W woku podgrzej olej i wrzuć na niego czosnek. Smaż na średnim ogniu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj pieczarki i grzyby Shitake i smaż szybko na dużym ogniu. Następnie dodaj zamarynowaną wołowinę i dokładnie wymieszaj. Smażymy ją dość krótko. Następnie dodaj sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj szczypiorek i papryczkę chilli. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, zrezygnujcie z papryczki na końcu. Lub w ogóle z kuchni tajskiej 🙂 Podajemy z ryżem jaśminowym.

Mamalyga_wolowina w sosie ostrygowym po tajsku

Mamalyga_wolowina w sosie ostrygowym po tajsku

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Paulina 28.07.2021 at 16:18

    Smażyłam dość krótko wołowinę / wg przepisu, ale jak dodałam sos ostrygowy dostrzegłam – ze jest lekko krwista. Czy podduszajac jeszcze na koniec (pod przykrywką) dojdzie do siebie?

  • Kamila 14.08.2019 at 21:56

    Przepis wypróbowany…rewelacja. Na chwilę przeniosłam się do Tajlandii, za smakami której tęsknię 🙂

  • kamila 10.07.2017 at 10:29

    Kuchnia tajska – najlepsza na świecie, bez dwóch zdań. Marzy mi się umieć gotować właśnie w tym stylu!

  • Kayle 16.06.2017 at 02:05

    Lubię kuchnię tajską bez chili:)

  • Sandra 07.02.2016 at 22:33

    Zrobiłam dzisiaj na obiad dla rodzinki…. przepyszne! Uwielbiam 🙂

  • Skomentuj Sandra SKASUJ ODPOWIEDŹ