SOSY I PASTY

Żółta pasta curry – przepis

10 stycznia 2016
One More Thai - żółta pasta curry

W Polsce są 3 najbardziej znane pasty curry: żółta, czerwona i zielona. Poniżej przepis na najłagodniejszą z nich, która wyśmienicie komponuje się z kurczakiem, krewetkami, orzechami, marchewką, paprykami i kalmarami. Żółta pasta curry jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie powinno Ci zabrać jej przygotowanie dłużej niż 15 minut. 

Żółta pasta curry (Nam Phrik Kaeng Kar)

Składniki:

5 suszonych papryczek chilli

1 łyżka drobno posiekanej szalotki

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1/2 łyżki liści limonki kaffir

1 łyżka drobno posiekanego galangalu

1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej

2 łyżki prażonych nasion kolendry

1/2 łyżki prażonego kminu

½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżka curry w przyprawie

1 łyżeczka soli

1 łyżka pasty krewetkowej

Przygotowanie:

Oczyść chilli z nasionek. Namocz w wodzie do momentu, aż zmiękną. Następnie odciśnij wodę.

W moździerzu utrzyj chilli z solą, następnie ciągle ucierając, dodaj galangal, liście limonki kaffir, trawę cytrynową, pieprz. Dodaj szalotki i czosnek – raz jeszcze utrzyj. Dodaj nasiona kolendry i kminu, curry i pastę krewetkową. Utrzyj na gładką pastę.

One More Thai - żółta pasta curry

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ