CURRY

Żółte curry z kurczakiem, kasztanami i orzechami nerkowca

10 stycznia 2016
One More Thai_curry-

Żółte curry jest najmniej ostre. Do pasty dodaje się prażony kmin dzięki czemu zniewala swoim aromatem. Dobrze komponuje się z kurczakiem, krewetkami, ananasem, orzechami, marchewką, czerwona papryką. Dziś przygotuję curry z ananasem, orzechami nerkowca i kasztanami, które idealnie chrupią pod językiem. Curry podajemy zawsze w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale ryż powinien znaleźć się w miseczce obok lub obok na talerzu – ale nigdy nie wymieszany z potrawą. Niemal każde curry na końcu dekoruje się tajską bazylią. Jeśli nie masz jej w domu nie zastępuj jej nigdy włoską odmianą tylko naszą polską miętą ogrodową.

Jak przygotować samodzielnie żółtą pastę curry znajdziesz tutaj

Składniki dla 2 osób:

400 ml mleka kokosowego

300 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski

kilka kasztanów marynowanych

1/2 papryki pokrojonej w słupki

1 łyżka żółtej pasty curry

1 łyżka oleju roślinnego

4 liście limonki Kaffir

1/2 cebuli białej pokrojonej w średnie piórka (nie bardzo cienkie)

1 łyżeczka czarnego sezamu

2 łyżki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni

2 łyżka świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

1 łyżka posiekanego cukru palmowego

2 łyżki sosu rybnego

kilka listków świeżej tajskiej bazylii

2 miseczki ugotowanego ryżu jaśminowego do podania

Przygotowanie:

W woku, garnku lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i chwilę podsmażaj aż uniesie się aromat pasty w powietrzu. Wówczas dodaj kurczaka oraz cebulę. Dokładnie wymieszaj z pastą. Następnie dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir przedarte. Podgotuj chwilę i dodaj ananasa oraz kasztany. Dopraw cukrem palmowym oraz sosem rybnym. Na koniec dodaj paprykę i gotuj jeszcze minutę. Na koniec dodaj orzechy nerkowca, czarny sezam oraz tajską bazylię. Podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego.

 

One More Thai_curry-

One More Thai_curry-

 

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ