MAKARON

PAD THAI czyli makaron ryżowy z tofu i krewetkami

08.09.2015
One more Thai_Pad Thai

Wiele osób z Pad Thai kojarzy smaki Tajlandii. Z uporem maniaka tłukę na swoich warsztatach w Składzie Bananów, że to nie prawda.Kuchnia tajska ma tak wiele wspaniałych dań do zaoferowania, że Pad Thai wśród trenerów i szefów kuchni uznawane jest za raczej mało godną uwagi potrawę. Ale pytacie, piszecie więc w końcu publikuję. Kluchy tajskie, które urzekły podniebienia Polaków. Oczywiście sos przygotowujemy własnoręcznie – jest bardzo prosty i nie trzeba kupować tak zwanych gotowców.

Składniki:

2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szalotka pokrojona w piórka
1 miseczka makaronu ryżowego 3-milimetrowego namoczonego w zimnej wodzie
1/3 szklanki orzechów ziemnych potłuczonych w moździerzu
10 krewetek obranych
1 limonka
szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe paski
2 plastry tofu pokrojone w kostkę
pół opakowania kiełków fasoli mung
olej do smażenia
1 jajko

Sos:

1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki cukru palmowego
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej
1 łyżka suszonych krewetek wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie
1 łyżka sosu ostrygowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i podgrzej – wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i tofu, podsmażaj przez chwilę. Dodaj krewetki, a gdy się usmażą, odsuń je na bok. Rozbij jajko i rozlej po patelni. Zacznij delikatnie mieszać. Połącz z resztą składników i odsuń. Dodaj sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszaj, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodaj szczypiorek i kiełki. Podawaj posypane orzechami i polane sokiem z limonki.

one more thai_pad thai (1)

one more thai_pad thai (2)

one more thai_pad thai (3)

one more thai_pad thai (4)

one more thai_pad thai (5)

one more thai_pad thai (6)

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Dominika 14.02.2017 at 19:42

    Pani Dario szalenie dziękuję za ten przepis. Dzięki Pani, po wielu wcześniejszych nieudanych próbach, udało mi się w 100% odtworzyć smak pad thai z ulubionej restauracji! Pani książka trafia na moją listę must-haves. Pozdrawiam!

  • b. 19.01.2017 at 10:41

    Na ile osób jet to porcja?

  • Mimi 04.12.2016 at 16:43

    W oryginalnym przepisie na Pad Thai nie ma pasty z tamarynu…

    • Daria Ładocha 19.01.2017 at 21:35

      Nie wiem co to tamaryn, ale ja od 10 lat jeżdżę to Tajlandii na wyprawy kulinarne i zawsze w każdym miejscu podstawowym składnikiem sosu do pad thai używamy pasty z tamaryndowca. Pozdrawiam

    Skomentuj Daria Ładocha SKASUJ ODPOWIEDŹ