Jak zrobić dobrą tajską sałatkę?
Przede wszystkim należy pamiętać, by sos uwzględniał w swoim składzie chińską zasadę 5 smaków czyli słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (nie mylić z ostrością – OSTROŚĆ TO WRAŻENIE). Czyli sok z limonki, sos rybny, cukier palmowy, czasem jeszcze tamaryndowiec. Nie możemy również zapominać i świeżych ziołach, które są niezbędne kuchni tajskiej. Bazylia, mięta, kolendra to podstawowe zioła wykorzystywane w niemalże każdym daniu. Dzisiaj sałatkę przygotowałam z gotowanych krewetek. Można je podsmażyć na czosnku z dodatkiem ulubionej pasty na przykład holy basil paste. Jednak dzisiaj wersja lekka, gotowana, z dużą ilością chilli, mięty i szalotki, która zastąpi mi cukier palmowy. Jest wystarczająco słodka, bym nie musiała dodawać już cukru do dania, które ma mi pomóc znowu poczuć nieznośną lekkość bytu po uciechach słonecznego lata. Tajska sałatka to dobry pomysł na dzisiejszy, chłodny dzień. Zapraszam na warsztaty kuchni tajskiej do Składu Bananów!
Składniki:
500 g dużych krewetek
2 papryczki chilli
2 pędy trawy cytrynowej drobno pokrojonej
3 pokrojone szalotki
pół kubka listków mięty
2 podarte listki limonki Kaffir
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
Sposób przygotowania:
Krewetki umyj i obierz
Wrzuć je do gotującej się wody i blanszuj do momentu, gdy przestana być surowe
Przetnij je na pół (wzdłuż)
Wrzuć je do miski i dodaj sok z limonki, sos rybny, liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, chilli i szalotkę oraz dobrze wymieszaj.
Podawaj dekorując listkami mięty
Brak komentarzy