DANIA MIĘSNE, DANIA Z RYŻU

Jak zrobić stir fry – dobre tajskie danie?

16 listopada 2020
Stir fry jak zrobić

Na początku wyjaśnijmy sobie co to znaczy stir fry. To szybkie smażenie w woku z małą ilością tłuszczu. Jest to bardzo charakterystyczny sposób obróbki termicznej dań w Tajlandii. Możesz je przygotować za każdym razem z innymi składnikami.

Stir fry – taniec składników

Tajowie mówią, że podczas gotowania w woku na bardzo wysokim ogniu oszczędzają wartości odżywcze wszystkich składników, z których gotują. Mówią, że składniki tańczą podczas przygotowywania potrawy, gdyż cały proces odbywa się w ruchu. Imponujące jest jak kucharze w Tajlandii mają opracowane do perfekcji, wręcz wyuczone gesty i ruchy podczas smażenia typu stir fry. Zaletą takiej obróbki termicznej jest czas przygotowania posiłku. Zamawiając takie danie w restauracji mamy pewność, że nadejdzie bardzo szybko bo to zaledwie 2-3 minuty obsmażania mięsa, warzyw czy owoców morza na silnie rozgrzanym woku.

Dodatkową zaletą jest to, że inwencja twórcza przygotowania dania typu stir fry nie zna granic. Można połączyć ze sobą niemalże wszystko. Wołowinę z liczi, kaczkę z bambusem, krewetki z ananasem, kurczaka z bakłażanem, łososia z papryką, a tofu z grzybami Shitake. To tylko moje propozycje, ale uwierzcie mi na słowo, że nawet w restauracjach ulicznych dania typu stir fry zajmują w menu kilka stron pozycji. Ja dzisiaj użyłam bardzo popularnego połączenia: kurczaka z imbirem i grzybami Shitake. Pamiętajcie, że grzyby wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie przez kilka minut. A potem to już tylko 5 minut i gotowe. Najczęściej dania typu stir fry podaje się na ryżu jaśminowym. Przepis na dwie porcje.

Składniki:

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku drobno posiekane

300 g kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki

1 łyżeczka sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

½ łyżeczki cukru palmowego

10 grzybów Shitake namoczonych w gorącej wodzie

7 cm imbiru obranego i pokrojonego na sposób julienne

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

pęczek szczypiorku pokrojonego na 3 cm kawałki

2 czerwone papryczki chili drobno posiekane

Do podania: ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w woku. Wrzuć czosnek i podsmażaj chwilę. Dodaj kurczaka i smaż całość około 5 minut aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolej sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Wymieszaj z kurczakiem i dalej podsmażaj. Dodaj dwie łyżki wody. A następnie imbir, pieprz, szczypiorek i papryczkę chili. Podawaj z ryżem.

One More Thai - stir fry z kurczakiem

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ

Archiwa