Na początku wyjaśnijmy sobie co to znaczy stir fry. To szybkie smażenie w woku z małą ilością tłuszczu. Jest to bardzo charakterystyczny sposób obróbki termicznej dań w Tajlandii. Możesz je przygotować za każdym razem z innymi składnikami.
Czerwone curry jest średnio ostre, ale jeśli dodamy go dużo to może delikatnie zapiec w usta. Zielone curry lubię jeść z zielonym ogórkiem, żółte z ananasem i krewetkami a czerwone właśnie z tofu i warzywami.
BŁYSKAWICZNE DANIE NA KOLACJĘ CZYLI POLĘDWICZKI Z MAKARONEM CHIŃSKIM
07.07.2019Błyskawiczne danie to moja specjalność. Wolę jeść niż gotować. W tajlandii nauczyłam się tego od mieszkańców – spożywanie posiłku z bliskimi jest dużo ważniejsze niż uporczywe stanie w kuchni przez kilka godzin. Świat jest zbyt piękny, by tracić czas na nużące czynności.
Curry to potrawa, która nigdy mi się nie znudzi. Można je dowolnie komponować dodając składniki, na które aktualnie ma się ochotę. Dzisiaj mam ochotę na curry bez mięsa, z samymi warzywami. Użyję żółtej pasty, która jest najdelikatniejsza w smaku. Jeśli uznam, że curry jest za mało ostre – to dodam na koniec papryczkę chili. Curry z warzywami raczej mi się nigdy nie znudzi. Oczywiście podam je z tajskim ryżem jaśminowym. Czytaj Dalej…
Makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi
20.01.2019Nie zawsze mam czas na gotowanie ulubionych tajskich dań. Na szczęście czasami odwiedzają mnie goście i wówczas chcę im zafundować szybkie danie, ale płynące prosto z serca. Kuchnia tajska to absolutnie moje smaki.
Prosta, tajska zupa galangalowa dziś w wersji z kurczakiem. Jej wariantów jest wiele i można na prawdę dodać szereg przeróżnych składników. Ja dzisiaj dodałam kurczaka, pochwiaki, cukinię i marchewke pokrojoną w julienne Czytaj Dalej…
Czas na makaron sojowy, którego dawno nie robiłam. Z dodatkiem chilli i orzechów nerkowca smakuje obłędnie i przypomina mi długie wieczory na Koh Tao, gdzie po raz pierwszy zjadłam ten przysmak. Czytaj Dalej…
Często jak mam ochotę na zupę to przychodzi mi na myśl mleko kokosowe. To również przywołuje tajskie smaki, które są najbliżej mojego serca. dzisiaj kolorowo i z samymi warzywami. Pamiętajcie by kupować mleko kokosowe pełnotłuste czyli około 17% tłuszczu powinno zawierać oraz z jak największą ilością ekstraktu kokosowego. Pożądany wynik to 90%. Wówczas mleko kokosowe będzie idealnym akcentem w tajskiej zupie z warzywami. Czytaj Dalej…
W Polsce są 3 najbardziej znane pasty curry: żółta, czerwona i zielona. Poniżej przepis na najłagodniejszą z nich, która wyśmienicie komponuje się z kurczakiem, krewetkami, orzechami, marchewką, paprykami i kalmarami. Żółta pasta curry jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie powinno Ci zabrać jej przygotowanie dłużej niż 15 minut. Czytaj Dalej…
Żółte curry jest najmniej ostre. Do pasty dodaje się prażony kmin dzięki czemu zniewala swoim aromatem. Dobrze komponuje się z kurczakiem, krewetkami, ananasem, orzechami, marchewką, czerwona papryką. Dziś przygotuję curry z ananasem, orzechami nerkowca i kasztanami, które idealnie chrupią pod językiem. Czytaj Dalej…
Tajskie jedzenie to nie tylko raj dla podniebienia, ale pomaga ukoić zaniepokojoną duszę. Przedwczoraj, nasza tajska kolacja z przyjaciółką nasunęła dużo ważnych pytań, na które ostre, tajskie smaki podały nam odpowiedzi, prawie jak na tacy. Dziwne te nasze czasy. Czytaj Dalej…
Wiele osób z Pad Thai kojarzy smaki Tajlandii. Z uporem maniaka tłukę na swoich warsztatach w Składzie Bananów, że to nie prawda. Czytaj Dalej…
Mięsa nie jem, ale często je przyrządzam dla dzieci, rodziny, czy przyjaciół. Dzisiaj jest taki dzień, w którym postanowiłam zaczarować po tajsku wołowinę. Wołowina sosie ostrygowym jest wyborna. Potwierdziło to wielu moich kursantów podczas warsztatów. Czytaj Dalej…
CO TO JEST TAJSKIE CURRY?
Prowadząc warsztaty z kuchni tajskiej w Składzie Bananów natrafiłam na szereg sprzecznych informacji, jakich uprzejmie donieśli mi nasi kursanci co do znaczenia tego słowa w kuchni tajskiej. Zatem wyjaśniam i konfrontuję. Problem polega na tym, że samo słowo CURRY w różnych kręgach kulinarnych może oznaczać wiele różnych rzeczy. Czytaj Dalej…
Tajska kuchnia to moja pasja. Z przyjemnością publikuje kolejne przepisy z tego zakresu. Już niedługo zaproszę Was na innego bloga – poświęconego tylko i wyłącznie kuchni tajskiej. Czytaj Dalej…