Tajska kuchnia to moja pasja. Z przyjemnością publikuje kolejne przepisy z tego zakresu. Już niedługo zaproszę Was na innego bloga – poświęconego tylko i wyłącznie kuchni tajskiej.
Wieprzowina po tajsku z warzywami to polędwiczka wieprzowa z pieczarkami, papryką, cukinią, kapustą pekińską. Z dodatkiem sosu sojowego, sosu rybnego i ostrygowego jest szybką kolacją dla rodziny lub przyjaciół. Dzisiaj podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego i sałaty z sosem sezamowym. Dla mnie wersja wegetariańska wzbogacona została o jarmuż.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa pokrojona na cienkie plastry
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
1 mała cukinia pokrojona w słupki
6 pieczarek obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
5 pomidorków koktajlowych przedzielonych na pół
2 szalotki drobno posiekane
kawałek imbiru wielkości kciuka drobno posiekany
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 papryczka chilli drobno posiekana
1/4 kapusty pekińskiej pokrojonej w plastry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
do dekoracji: szczypiorek
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w woku. Dodaj czosnek, imbir i szalotkę i chwile podsmażaj. Dodaj polędwiczkę wieprzową i smaż aż mięso się zetnie na wierzchu. Dodaj warzywa: paprykę, cukinię oraz pieczarki i dokładnie wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Dodaj sos sojowy, ostrygowy, rybny, chilli, kapustę pekińską i pomidorki koktajlowe. Danie powinno być robione na wysokiej temperaturze i dość krótko. Warzywa powinny zostać al dente. Podawaj z ryżem. Wieprzowina po tajsku to propozycja wykorzystania warzyw i mięsa w Waszej kuchni. Możecie dowolnie wymienić mięso i warzywa na inne.
1 Komentarz
Kilka dni temu byliśmy al. KEN w tajskiej restauracji. Tak bardzo zasmakowała mi wieprzowina ze dziś postanowiłam ja zrobić. Nie wyszła taka jaką jadłam ale tez jest rewelacyjna. Brakowało mi słodyczy mięsa i sosu. Ale dojdę do tej perfekcji. Ślicznie dziękuje za przepis.