Archives

DANIA MIĘSNE, MOJA TAJLANDIA, ZUPY

Aromatyczny bulion wołowy

20.10.2018
bulion wołowy -1

Bulion wołowy to podstawa wielu dań w kuchni tajskiej. Gdy pracowałam w ostatniej restauracji w Bangkoku to codziennie rano gotowaliśmy cały gar bulionu. W zasadzie gotował się cały dzień – dorzucaliśmy jedynie mięso i w określonym czasie warzywa. Na bulion wołowy warto zaczekać – tylko trzeba gotować go z sercem. Duża ilość przypraw warunkuje jego spektakularny smak.

Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE, DANIA Z RYŻU

KURCZAK CURRY Z ZIOŁAMI

18.02.2018
kurczak kary z ziolami onemorethai

Zioła + curry to absolutna kuchnia tajska. Curry to danie, które można określić okrętem flagowym kuchni tajskiej. Odmian curry jest bardzo dużo – dokładnie tak samo jak w kuchni indyjskiej. Różnica olga na tym, że tajskie curry nie jest w postaci przyprawy tylko pasty.  Czytaj Dalej…

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

28.01.2018
one more thai KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

Za smak kwaśny w kuchni tajskiej odpowiedzialna jest między innymi limonka. Ta zupa z łososiem nie jest bardzo popularna w Polsce za to w Tajlandii można ją spotkać głównie na południu kraju. Jeśli nie macie bulionu z kurczaka to możecie spokojnie dodać wody. Zamiast łososia możecie użyć dowolnej ryby morskiej.  Czytaj Dalej…

MAKARON

SZYBKI MAKARON RYŻOWY PO TAJSKU

10.08.2016
One More Thai_szybki makaron ryżowy

Skorzystam dziś z sezonowej fasolki szparagowej. Możecie fasolkę wcześniej blanszować w gorącej wodzie. Będzie wówczas bardziej miękka. Danie szybkie – stir fry z warzywami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem polędwiczki wieprzowej.  Czytaj Dalej…

DANIA Z RYŻU

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA

24.02.2016
One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

Dobre tajskie danie, które przypadło do gustu moim dzieciom podczas podróży. Było to pierwsze danie, które kiedyś ugotowałam w telewizji śniadaniowej. W swoim składzie zawiera orzechy nerkowca, które chrupią i słodko – kwaśnego ananasa, który nadaje potrawie bardzo tajskiego wyrazu
Czytaj Dalej…

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

MAŁŻE W ZUPIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ

13.11.2015
One More Thai_małże

Prosty i bardzo wyrazisty smak zupy sprawia, że nie jest ona cudem dla każdego. Jeśli ktoś z Was nie lubi trawy cytrynowej polecam wykonać inną zupę z dodatkiem owoców morza. Ja natomiast jestem jej absolutną fanką i nie wiem jak mogła mi umknąć podczas poprzednich podróży do Tajlandii.  Czytaj Dalej…

DESERY

TAJSKIE CIASTECZKA

18.10.2015
One More Thai_tajskie ciasteczka

Znudziły mi już tradycyjne tajskie desery takie jak banany w mleku kokosowym czy ryż kleisty z mango (przepisy czekają na publikację). Zaczynam zatem od prostych ciasteczek kokosowych, które są doskonałym przysmakiem dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie. Czytaj Dalej…

PRZYSTAWKI

WARZYWA PO TAJSKU W SOSIE OSTRYGOWYM

07.10.2015
One More Thai_warzywa po tajsku

Idąc za ciosem tajskiej kuchni nie odpuszczam. Dzisiaj warzywa po tajsku jednak ze względu na obecność sosu ostrygowego nie mogę jej polecić osobom na diecie wegańskiej. Można zrezygnować z tego sosu i dodać sam sos sojowy – wówczas i weganie mogą zajrzeć mi tu do talerza Czytaj Dalej…