DESERY, MOJA TAJLANDIA, PRZYSTAWKI

DESER Z TAPIOKI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

16.06.2018
One More Thai DESER Z TAPIOKI

Czas na pyszny deser tajski

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce

Porcje: 4

Składniki:

olej do wysmarowania formy

1 szklanka mąki ryżowej – 160 g

1/4 szklanki mąki z tapioki – 30 g

225 g cukru trzcinowego

kilka łyżek wiórków kokosowych

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Kwadratową formę wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj obie mąki z 2 szklankami wody (475 ml) w dużej misce. Przeżuć masę do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Przerzuć masę do przygotowanej formy, pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyciągnij masę, zrób kulki, obtocz w wiórkach kokosowych i wstaw z powrotem do lodówki. Przygotuj syrop. Wymieszaj cukier z 1/2 szklanki wody (120 ml) i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Polej deser gorącym syropem. Na koniec skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ