Składniki:
1/3 marchewki pokrojonej na cienkie plasterki 3 plastry anansa pokrojonego na mniejsze kawałki 2 łyżki groszku cukrowego 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub inne warzywa, które lubisz: brokuł, kiełki fasola mung, ogórek, cukinia 1 łyżka cukru palmowego 3 listki limonki kaffir 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu rybnego czarny sezam do dekoracji olej do głębokiego smażenia tofu 1 miseczka ryżu jaśminowegoCzerwona pasta curry (Nam Phrik Kaeng Phet)
Składniki do pasty:
5 suszonych papryczek chilli 1 łyżeczka startego galangalu 1 łyżka trawy cytrynowej, świeżo posiekanej 1/2 łyżeczki korzenia kurkumy drobno posiekanego 1/2 łyżeczki liści limonki kaffir świeżo posiekanych 1 łyżka korzeni kolendry świeżo posiekanych 2 łyżki szalotki drobno posiekanej 3 łyżki czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soliPrzygotowanie pasty:
Wszystkie składniki drobno posiekaj nożem i włóż do moździerza. W moździerzu utrzyj na pastę: sól, kurkumę, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, papryczki chili, korzenie kolendry i pieprz. Dodaj szalotkę i czosnek i ucieraj, aż pasta będzie gładka, następnie dodaj pastę krewetkową i dokładnie wymieszaj.Przygotowanie:
Do woka wlej olej i na dużym ogniu smaż przez kilka minut pokrojony w kostkę ser tofu. Odlej olej do innego garnka, tofu odcedź na sitku. Do woka wlej 1 łyżkę pozostałego oleju i dodaj 1 łyżkę pasty curry. Podsmażaj, aż zacznie się unosić aromat. Dodaj wszystkie warzywa i ananasa (oprócz pomidorów koktajlowych) i chwilę podsmażaj je w paście – wówczas będą idealnie chrupiące. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki kaffir. Doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory koktajlowe, sosy i cukier palmowy. Przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż tofu i wymieszaj oraz posyp czarnym sezamem. Podawaj z ryżem jaśminowym.
3 komentarze
Ile mleka kokosowego należy dodać do tej porcji?
Takie zestawienie bezwzględnie jest pyszne.
W składnikach czerwonego curry brak mleka kokosowego, które nagle pojawia się w opisie wykonania. Nie wiadomo ile tego mleka jest potrzebne.