CURRY, DANIA Z RYŻU, MOJA TAJLANDIA

Czerwone curry z tofu i warzywami

5 lutego 2020
czerwone curry z tofu i warzywami
Czerwone curry jest średnio ostre, ale jeśli dodamy go dużo to może delikatnie zapiec w usta. Zielone curry lubię jeść z zielonym ogórkiem, żółte z ananasem i krewetkami a czerwone właśnie z tofu i warzywami. Czerwone curry można łączyć dowolnie z rybami, mięsem lub po prostu warzywami, ale ja Wam dzisiaj pokażę moją ulubioną wersję. Do tego ryż jaśminowy i danie gotowe w 10 minut. Pastę można zrobić również samemu w domu. Podaję przepis poniżej.

Składniki:

1/3 marchewki pokrojonej na cienkie plasterki 3 plastry anansa pokrojonego na mniejsze kawałki 2 łyżki groszku cukrowego 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub inne warzywa, które lubisz: brokuł, kiełki fasola mung, ogórek, cukinia 1 łyżka cukru palmowego 3 listki limonki kaffir 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu rybnego czarny sezam do dekoracji olej do głębokiego smażenia tofu 1 miseczka ryżu jaśminowego

Czerwona pasta curry (Nam Phrik Kaeng Phet)

Składniki do pasty:

5 suszonych papryczek chilli 1 łyżeczka startego galangalu 1 łyżka trawy cytrynowej, świeżo posiekanej 1/2 łyżeczki korzenia kurkumy drobno posiekanego 1/2 łyżeczki liści limonki kaffir świeżo posiekanych 1 łyżka korzeni kolendry świeżo posiekanych 2 łyżki szalotki drobno posiekanej 3 łyżki czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli

Przygotowanie pasty:

Wszystkie składniki drobno posiekaj nożem i włóż do moździerza. W moździerzu utrzyj na pastę: sól, kurkumę, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, papryczki chili, korzenie kolendry i pieprz. Dodaj szalotkę i czosnek i ucieraj, aż pasta będzie gładka, następnie dodaj pastę krewetkową i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie:

Do woka wlej olej i na dużym ogniu smaż przez kilka minut pokrojony w kostkę ser tofu. Odlej olej do innego garnka, tofu odcedź na sitku. Do woka wlej 1 łyżkę pozostałego oleju i dodaj 1 łyżkę pasty curry. Podsmażaj, aż zacznie się unosić aromat. Dodaj wszystkie warzywa i ananasa (oprócz pomidorów koktajlowych) i chwilę podsmażaj je w paście – wówczas będą idealnie chrupiące. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki kaffir. Doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory koktajlowe, sosy i cukier palmowy. Przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż tofu i wymieszaj oraz posyp czarnym sezamem. Podawaj z ryżem jaśminowym. 4a czerwone curry z tofu i warzywami

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ

Archiwa