Archives

DANIA MIĘSNE, MAKARON

Makaron Chow Mein z Kurczakiem

19.10.2020

Ekspresowy makaron chow mein, który nigdy Wam się nie znudzi. To danie sprawdza się, gdy wpadają niezapowiedziani goście. Można dodać przeróżne warzywa – ważne, by pokroić je na małe kawałki. Dzięki temu danie zrobi się w 10 minut.

Czytaj Dalej…

CURRY, DANIA Z RYŻU, MOJA TAJLANDIA

CURRY Z WARZYWAMI

29.03.2019
curry z warzywami

Curry to potrawa, która nigdy mi się nie znudzi. Można je dowolnie komponować dodając składniki, na które aktualnie ma się ochotę. Dzisiaj mam ochotę na curry bez mięsa, z samymi warzywami. Użyję żółtej pasty, która jest najdelikatniejsza w smaku. Jeśli uznam, że curry jest za mało ostre – to dodam na koniec papryczkę chili. Curry z warzywami raczej mi się nigdy nie znudzi. Oczywiście podam je z tajskim ryżem jaśminowym. Czytaj Dalej…

DESERY, ZUPY

Owocowa zupa tajska na deser

30.09.2018
Owocowa zupa tajska

Zupa na deser to jest hit. Chociaż ja zjadam często zupy również na śniadania. Szczególnie zimową porą. To mój tajski sekret na dobrą odporność zimą. Ale dzisiaj zupa w formie słodkości. Jest łagodna i soczysta dzięki dragon fruitt i dodaniu ananasa. Jeśli nie uda Wam się dostać owocu smoczego możecie go pominąć w przepisie i dodać mango.

Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE

Wołowina na ostro z pędami bambusa

12.03.2018
wołowina na ostro z pędami bambusa

Wołowina króluje bardzo często na tajskich stołach. By wyszła idealna – musi być pokrojona na bardzo cienkie plasterki lub w kostkę. Oczywiście możecie spokojnie ją wymienić na inne źródło białka zwierzęcego: kurczaka, wieprzowinę lub kaczkę.  Czytaj Dalej…

DANIA MIĘSNE, DANIA Z RYŻU

KURCZAK CURRY Z ZIOŁAMI

18.02.2018
kurczak kary z ziolami onemorethai

Zioła + curry to absolutna kuchnia tajska. Curry to danie, które można określić okrętem flagowym kuchni tajskiej. Odmian curry jest bardzo dużo – dokładnie tak samo jak w kuchni indyjskiej. Różnica olga na tym, że tajskie curry nie jest w postaci przyprawy tylko pasty.  Czytaj Dalej…

MOJA TAJLANDIA, RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

OSTRA ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI

13.02.2018
11 ostra zupa krewetkowa

Owoce morza to bardzo częsty składnik dań tajskich. krewetki, małże, mule, kalmary czy inne potwory morskie to norma na tajskich stołach – szczególnie na południu kraju. Na północy owoce morza to rarytas – są transportowane tam dokładnie tak samo jak do naszego kraju. W restauracjach na północy za owoce morza musimy zapłacić więcej niż na południu Tajlandii.  Czytaj Dalej…

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

28.01.2018
one more thai KWAŚNA ZUPA TAJSKA Z ŁOSOSIEM

Za smak kwaśny w kuchni tajskiej odpowiedzialna jest między innymi limonka. Ta zupa z łososiem nie jest bardzo popularna w Polsce za to w Tajlandii można ją spotkać głównie na południu kraju. Jeśli nie macie bulionu z kurczaka to możecie spokojnie dodać wody. Zamiast łososia możecie użyć dowolnej ryby morskiej.  Czytaj Dalej…

ZUPY

Tom Khaa Gai

13.08.2016
One More Thai_tom khaa gai

Prosta, tajska zupa galangalowa dziś w wersji z kurczakiem. Jej wariantów jest wiele i można na prawdę dodać szereg przeróżnych składników. Ja dzisiaj dodałam kurczaka, pochwiaki, cukinię i marchewke pokrojoną w julienne Czytaj Dalej…

ZUPY

MLEKO KOKOSOWE W ZUPIE Z WARZYWAMI

24.02.2016
One More Thai - mleko kokosowe w zupie tajskiej

Często jak mam ochotę na zupę to przychodzi mi na myśl mleko kokosowe. To również przywołuje tajskie smaki, które są najbliżej mojego serca. dzisiaj kolorowo i z samymi warzywami. Pamiętajcie by kupować mleko kokosowe pełnotłuste czyli około 17% tłuszczu powinno zawierać oraz z jak największą ilością ekstraktu kokosowego. Pożądany wynik  to 90%. Wówczas mleko kokosowe będzie idealnym akcentem w tajskiej zupie z warzywami.  Czytaj Dalej…