MAKARON, MOJA TAJLANDIA, RYBY I OWOCE MORZA

Makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi

20.01.2019
makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi

Nie zawsze mam czas na gotowanie ulubionych tajskich dań. Na szczęście czasami odwiedzają mnie goście i wówczas chcę im zafundować szybkie danie, ale płynące prosto z serca. Kuchnia tajska to absolutnie moje smaki.

Uwielbiam połączenie kolendry z limonką czy sosu rybnego z cukrem palmowym. Makaron to jedna z najszybszych form gotowania nie tylko po włosku, ale również po tajsku. Poza tym makaron po tajsku zawsze smakuje moim gościom. A przecież o to w tym wszystkim chodzi: by wilk był syty i owca cała. Czyli ja nie stoję kilku godzin w kuchni, a wszyscy są najedzeni i szczęśliwi. A zatem szybki makaron po tajsku czas start!

Czas: 15 minut

Ostrość: średnia

Ilość osób: 2

Składniki:

½ paczki makaronu (może być ryżowy, chiński lub sojowy – u mnie dzisiaj chiński)

300 g krewetek szarych obranych z pancerzyków

1 pęczek szczypiorku

1 opakowanie pędów bambusa odsączonych na sitku

2 łyżki posiekanej kolendry

1 marchewka pokrojona na sposób julienne lub tagliatelle obieraczką do warzyw

2 łyżki orzechów ziemnych

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

sok z ½ limonki

szczypta cukru palmowego

1 łyżka oleju

1 szalotka drobno posiekana

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 papryczka chili drobno posiekana

Przygotowanie:

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, szalotkę oraz chili. Następnie dodaj krewetki i marchewkę i chwilę podsmażaj. Poczekaj aż krewetki zrobią się różowe. Następnie dodaj makaron i dwie łyżki wody. Dodatkowo sos rybny, sos sojowy i cukier palmowy i dokładnie podgrzej. Na koniec udekoruj orzeszkami, skrop limonką i dodaj szczypiorek i kolendrę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi one more thai
makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi one more thai 1a makaron po tajsku z krewetkami i orzechami ziemnymi one more thai 1b

You Might Also Like

2 komentarze

  • Kasia 29.04.2019 at 08:32

    A kiedy dodać pędy bambusa?

  • Małpa 18.03.2019 at 16:24

    Pychotka 🙂 Za drugim razem do przepisu dodałam też łyżkę curry , było warto!

  • NAPISZ KOMENTARZ