Porcja: 4 osoby
Stopień ostrości: średnio ostre
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
1 zielona papryczka chili
1 marchewka pokrojona w julienne
1 szklanka świeżej dyni pokrojonej w małą kostkę
2 kłącza selera naciowego pokrojonego na cienkie plasterki
garść orzechów nerkowca
kilka liści świeżej mięty
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szlotka drobno posiekana
imbir wielkości kciuka pokrojony w drobną kostkę
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta cukru palmowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca jasnej lub sok z 1 limonki
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania:
liście świeżej mięty lub bazylia tajska oraz ugotowany ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj dynię. Podsmażaj. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się usmaży. Następnie dodaj czosnek, imbir, chili i szalotkę. Dalej podsmażaj aż warzywa zmiękną. Dodaj seler naciowy, marchewkę i paprykę. Dodaj sos rybny, sojowy i ostrygowy. Duś warzywa razem z sosami. Po kilku minutach dodaj orzechy nerkowca, miętę, sos tamaryndowy lub sok z limonki i cukier. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy