MOJA TAJLANDIA, RYBY I OWOCE MORZA, SOSY I PASTY

Ryba po tajsku z ostro – kwaśnym sosem

19.09.2018
Ryba po tajsku z ostro - kwaśnym sosem one more thai- dodatkowy przepis

W kuchni tajskiej najbardziej lubię ryby. Połączenia smakowe oraz dodatki chrupiących warzyw powodują, że nawet we własnym domu na chwilę przenoszę się na dalekie szerokości geograficzne. Jestem zahipnotyzowana tym smakiem i połączeniem ostrości z kwaśnym sosem. Dzięki tym połączeniom ryba nabiera zupełnie innego wyrazu.

Ilość osób: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień ostrości: ostre

Składniki:

4 filety z makreli (lub dowolnej innej białej ryby)

2 kłącza selera naciowego wraz z listkami

olej rzepakowy do smażenia

Składniki sosu:

5 ząbków czosnku

4 papryczki chwili

6 łyżek sosu rybnego

4 łyżki sosu sojowego

sok z 4 limonek

łyżeczka cukru palmowego

2 łyżki posiekanych liści kolendry

Przygotowanie:

Czosnek i chili utłucz w moździerzu. Dodaj sos rybny i sos sojowy, sok z limonki i cukier. Wymieszaj aż cukier się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej, dodaj seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki i usmaż rybkę z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj sos i doprowadź do wrzenia. Podawaj z sosem i z listkami selera oraz posypane kolendrą.

Ryba po tajsku z ostro - kwaśnym sosem one more thai

You Might Also Like

2 komentarze

  • Majkel 05.02.2020 at 16:32

    Jak to jest ze na zdjęciu ten sos Jets taki jasny?
    Po dodaniu sosu rybę go wraz z sojowym mój sos jest barwy brunatnej

    • Majkel 05.02.2020 at 23:19

      Sos wyszedł niewyobrażalnie kwaśny, to było nie do zjedzenia, jeden wielki kwas, zero smaku innych składników.
      Szkoda bo zapowiadał się fajnie a tu jednak większość wylądowała w koszu…

    NAPISZ KOMENTARZ