W Polsce są 3 najbardziej znane pasty curry: żółta, czerwona i zielona. Poniżej przepis na najłagodniejszą z nich, która wyśmienicie komponuje się z kurczakiem, krewetkami, orzechami, marchewką, paprykami i kalmarami. Żółta pasta curry jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie powinno Ci zabrać jej przygotowanie dłużej niż 15 minut.
Żółta pasta curry (Nam Phrik Kaeng Kar)
Składniki:
5 suszonych papryczek chilli
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1/2 łyżki liści limonki kaffir
1 łyżka drobno posiekanego galangalu
1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
2 łyżki prażonych nasion kolendry
1/2 łyżki prażonego kminu
½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżka curry w przyprawie
1 łyżeczka soli
1 łyżka pasty krewetkowej
Przygotowanie:
Oczyść chilli z nasionek. Namocz w wodzie do momentu, aż zmiękną. Następnie odciśnij wodę.
W moździerzu utrzyj chilli z solą, następnie ciągle ucierając, dodaj galangal, liście limonki kaffir, trawę cytrynową, pieprz. Dodaj szalotki i czosnek – raz jeszcze utrzyj. Dodaj nasiona kolendry i kminu, curry i pastę krewetkową. Utrzyj na gładką pastę.
1 Komentarz
czesc,
jak dlugo taka pasta moze stac w lodowce?