Żółte curry jest najmniej ostre. Do pasty dodaje się prażony kmin dzięki czemu zniewala swoim aromatem. Dobrze komponuje się z kurczakiem, krewetkami, ananasem, orzechami, marchewką, czerwona papryką. Dziś przygotuję curry z ananasem, orzechami nerkowca i kasztanami, które idealnie chrupią pod językiem. Curry podajemy zawsze w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale ryż powinien znaleźć się w miseczce obok lub obok na talerzu – ale nigdy nie wymieszany z potrawą. Niemal każde curry na końcu dekoruje się tajską bazylią. Jeśli nie masz jej w domu nie zastępuj jej nigdy włoską odmianą tylko naszą polską miętą ogrodową.
Jak przygotować samodzielnie żółtą pastę curry znajdziesz tutaj
Składniki dla 2 osób:
400 ml mleka kokosowego
300 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
kilka kasztanów marynowanych
1/2 papryki pokrojonej w słupki
1 łyżka żółtej pasty curry
1 łyżka oleju roślinnego
4 liście limonki Kaffir
1/2 cebuli białej pokrojonej w średnie piórka (nie bardzo cienkie)
1 łyżeczka czarnego sezamu
2 łyżki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
2 łyżka świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
1 łyżka posiekanego cukru palmowego
2 łyżki sosu rybnego
kilka listków świeżej tajskiej bazylii
2 miseczki ugotowanego ryżu jaśminowego do podania
Przygotowanie:
W woku, garnku lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i chwilę podsmażaj aż uniesie się aromat pasty w powietrzu. Wówczas dodaj kurczaka oraz cebulę. Dokładnie wymieszaj z pastą. Następnie dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir przedarte. Podgotuj chwilę i dodaj ananasa oraz kasztany. Dopraw cukrem palmowym oraz sosem rybnym. Na koniec dodaj paprykę i gotuj jeszcze minutę. Na koniec dodaj orzechy nerkowca, czarny sezam oraz tajską bazylię. Podawaj w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Brak komentarzy