SOSY I PASTY

TAJSKI SOS ANANASOWY Z DODATKIEM KOLENDRY

02.02.2016
One More Thai - tajski sos

Bardzo często, by dodać lekkości ostrym przyprawom w azjatyckich potrawach przyrządzam sałaty, które może nie są bardzo popularne na tajskich ulicach, ale Polakom świetnie komponują się z powiewem orientu. Taki posiłek staje się wówczas połączeniem naszych upodobań z ich wachlarzem smaków. Tajski sos ananasowy idealnie pasuje zarówno do polskich jak i tajskich składników.
Nie jem i nie lubię kupować gotowych sosów. W zasadzie za każdym razem przygotowuję sos, który jest dedykowany danej sałacie. Dziś podaję na swoim stole łososia pieczonego z sosem z czerwonej cebuli, chilli i z limonką. Do tego przygotowałam lekką sałatę z mango, czarnym sezamem i marchewką. I wpadł mi do głowy pomysł na aksamitny sos, w którym połączyłam wykwintny (jak dla mnie) smak kolendry wraz ze słodkim i soczystym ananasem.

Składniki:

4 plastry ananasa

pół pęczka kolendry

2 łyżki sosu rybnego

sok z 1 limonki

3 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki soku z ananasa lub musu z ananasa (zmiksowany ananas – 2 plastry)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jedwabistą masę. Polewamy sałatę zaraz po przygotowaniu. Oczywiście polecam również” old fashion way” zrobienia sosu i wytłuczenie wszystkich składników w blenderze.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Paul 29.10.2016 at 20:40

    Znakomity pomysł na sos.Przygotowałem,zmiksowałem i bardzo mi smakował,nawet moja kotka posmakowała choć nie powinna (ale ta kocia ciekawość).
    Jednym słowem bardzo fajna wariacja.

  • aki 29.04.2016 at 19:26

    Czym weganka może zastąpić sos rybny?

  • NAPISZ KOMENTARZ