Za smak kwaśny w kuchni tajskiej odpowiedzialna jest między innymi limonka. Ta zupa z łososiem nie jest bardzo popularna w Polsce za to w Tajlandii można ją spotkać głównie na południu kraju. Jeśli nie macie bulionu z kurczaka to możecie spokojnie dodać wody. Zamiast łososia możecie użyć dowolnej ryby morskiej.
Pochodzenie: południe
Czas przygotowania: 10min
Czas gotowania: 5-7min
Porcje: 2
Składniki:
1 kubek bulionu z kurczaka
4 szalotki poszatkowane
2 x 40 g filetu z łososia, pociętego na 1 cm plasterki
2 x 5 cm kawałki świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie słupki (julienne)
2 łyżki stołowe pasty z tamaryndowca
1 łyżka stołowa cukru palmowego
2 łyżki stołowe sosu rybnego
2 szalotki pokrojone w 2 cm paski
4 suszone chilli do dekoracji
Do pasty:
Pół łyżeczki ziarenek pieprzu
3 posiekane szalotki
2 posiekane korzenie kolendry
Pół łyżeczki pasty z krewetek
Do pasty: rozgnieć ziarenka pieprzu, szalotki i korzenie kolendry w moździerzu . Dodaj pastę krewetkową i mieszaj do odpowiedniego połączenia się składników. Odstaw na bok.
Przygotowanie:
Zagotuj bulion w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pastę i poszatkowane szalotki i gotuj 1-2 min. Następnie dodaj łososia, imbir po czym zredukuj ogień i duś ok 2-3 min. Dodaj pastę z tamaryndowca, cukier oraz szalotkę pokrojoną w paski. Wlej do miseczki, udekoruj chilli i podawaj.
Brak komentarzy