RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

MAŁŻE W ZUPIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ

13.11.2015
One More Thai_małże

Prosty i bardzo wyrazisty smak zupy sprawia, że nie jest ona cudem dla każdego. Jeśli ktoś z Was nie lubi trawy cytrynowej polecam wykonać inną zupę z dodatkiem owoców morza. Ja natomiast jestem jej absolutną fanką i nie wiem jak mogła mi umknąć podczas poprzednich podróży do Tajlandii. 

Trawa cytrynowa ma niezwykłe właściwości łagodzące wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego. Tajowie na bóle żołądka lub jelit gotują wywar z trawy cytrynowej. Najpierw rozgniatają ją nożem a potem gotują na wolnym ogniu około 10 minut. Przetestowałam na własnej skórze nie tylko w Tajlandii, ale również w Polsce. Kiedyś uratowała mój pokaz kulinarny. Brzuch bolał mnie okrutnie i miałam mdłości. To była ostatnia deska ratunku, by sobie pomóc. Udało się – zaraz po wypiciu naparu bóle ustały. Małże w zupie z trawy cytrynowej to super oryginalny i lokalny przepis przywieziony z południowych terenów Tajlandii

Składniki:

2 trawy cytrynowe zgniecione i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

małe szalotki zgniecione

garść liści słodkiej bazylii (bez łodyg)

2–3 łyżki sosu rybnego

500 g muli

1,5 litra wody do gotowania

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wrzuć szalotki oraz trawę cytrynową. Zagotuj, aż porządnie będzie wrzało. Dodaj małże i znowu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sos rybny i zbierz powstałe szumy. Na koniec dodaj liście tajskiej bazylii słodkiej.

One More Thai_małże

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ