Nazywam się Daria Ładocha i od dziecięciu lat fascynuje się kuchnią tajską. Swoją pierwszą podróż do Tajlandii odbyłam w 2005. Pamiętam dokładnie pierwszy posiłek na ulicy. Było to zielone curry z bakłażanem tajskim. Nie mogłam wyjść z podziwu dla nowego smaku i wtedy obiecałam sobie, że dowiem się wszystkiego na temat składników kuchni tajskiej i sposobach wytwarzania dań. Do dzisiaj realizuję ten plan. Odbyłam już kilka podróży w tym celu ucząc się od Tajów na ulicach, w ich domach, szkołach gotowania, od szefów kuchni i lokalnych mistrzów. Obecnie przekazuję swoją wiedzę na licznych warsztatach kulinarnych organizowanych nie tylko w Instytucie Sztuki Kulinarnej, z którym jestem związana, ale również w całej Polsce.
Z pewnością jestem miłośniczką zdrowego żywienia i stąd moje zamiłowanie do tajskiej kuchni, w której wiedza na temat świadomego żywienia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Z wykształcenia jestem dziennikarką i coachem zdrowia. Z miłości do swoich córek stworzyłam bloga kulinarnego Mamalyga.org, który od początków swojego powstania jest biblioteką przepisów, z których kiedyś będą mogły skorzystać. Z innymi mamami, które stoją na straży jakości pożywienia w swoich domach spotykam się w kuchni DDTVN, gdzie prowadzę zdrową kuchnię dla rodziców i ich pociech. Jestem współautorem cyklu programów „O(D)ŻYWIENI” – w którym bohaterowie zmieniają swoje życie w oparciu o nowy sposób odżywiania, gdyż od lat wyznaję zasadę, że „jesteś tym co jesz”. Swoją wiedzą i doświadczeniem jako coach zdrowia dzielę się z ludźmi nie tylko poprzez media czy kanały społecznościowe. Największym wyzwaniem są dla mnie spotkania z uczestnikami warsztatów nie tylko z zakresu kuchni tajskiej, ale również wegańskiej, kuchni dla zapracowanych kobiet i mężczyzn, kuchni wspierającej metabolizm i odporność, a również nauki nowego sposobu odżywania, by na stałe pozbyć się zbędnych kilogramów.
Lubię o sobie mówić, że jestem globtroterką – podróżuję z całą rodziną w poszukiwaniu inspiracji i wiedzy kulinarnej przemierzając różne kontynenty i zostawiając swoje ślady na kolejnych szerokościach geograficznych wychowując swoje córki na obywatelki wielkiego świata niż jednego kraju. Z każdej wyprawy poza nowymi smakami przywożę piękne historie, anegdoty i wspomnienia, którymi chętnie będę się tutaj z Wami dzielić. Tym bardziej, że kuchnia tajska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zamiast uczyć Was odwzorowywania przepisów, chcę nauczyć Was gotować po tajsku. A to nie takie trudne – wystarczy dobrze ze sobą skomponować 5 smaków: słodki, słody, kwaśny, gorzki i umami.
Zdrowa kuchnia to moja misja – tajska kuchnia to moja pasja więc gotuję OSTRO!
Zapraszam do mojej Krainy Uśmiechu!
Brak komentarzy