Myśl o tajskiej książce kucharskiej kiełkowała w mojej głowie od dwóch lat. Jednak po ostatniej podróży po Tajlandii, gdy miałam okazje pracować z prawdziwymi mistrzami tajskich technik gotowania rozsianych regionalnie po całym kraju wiedziałam, że chcę tą wiedzą podzielić się ze światem. Szczególnie, że w Polsce miłośników tej kuchni nie brakuje.
Zebrałam swoje ulubione dania dzieląc je według kategorii czytelnych dla polskiego czytelnika. Nie jest to podział według klucza tajskiego tylko wyjście naprzeciw polskim miłośnikom tajskich smaków, których chciałam bardzo zachęcić do wejścia do własnej kuchni i rozpoczęcia gotowania. Każdy przepis oznaczyłam czasem, który jest potrzebny do przygotowania potrawy oraz rekomendowanym według Tajów stopniem ostrości. Ale każdy kucharz powinien kierować się własnym smakiem i upodobaniami więc podane wartości to tylko sugestia ode mnie, a nie wymóg, za którym trzeba absolutnie podążać. Każdy z Was może być mistrzem kuchni tajskiej w swoim domu. Chętnie odpowiem na wszelkie zapytania, jeśli przepisy nie będą dla Was czytelne. Coś co dla mnie jest oczywiste, dla Was może być niejasne stąd pomysł na tego bloga. Tu możemy się spotykać i wymieniać uwagami czy spostrzeżeniami. Zapraszam wszystkich do czytania, gotowania i wspólnej rozmowy.
Książkę W MOJEJ TAJSKIEJ KUCHNI możecie kupić na przykład TUTAJ
Brak komentarzy