Zioła + curry to absolutna kuchnia tajska. Curry to danie, które można określić okrętem flagowym kuchni tajskiej. Odmian curry jest bardzo dużo – dokładnie tak samo jak w kuchni indyjskiej. Różnica olga na tym, że tajskie curry nie jest w postaci przyprawy tylko pasty.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 6
Składniki:
3 łyżki oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
700 g piersi z kurczaka drobno pokrojonych na kawałki
1 łyżeczka soli
15 ziarenek kardamonu
10 bakłażanów tajskich przekrojonych na połówki
5 liści limonki Kaffir
1 zielona papryczka chili
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki cukru palmowego
1 szklanka mleka kokosowego
Do dekoracji:
bazylia tajska
Do podania:
ryż jaśminowy
Przygotowanie:
W woku wymieszaj i podgrzej olej wraz z pastą curry. Dodaj kurczaka i podsmażaj 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i 1/2 kubka wody. Gotuj 10 minut. Dodaj bakłażana tajskiego, kardamon i dodaj liście limonki Kaffir. Dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Na koniec dodaj drobno posiekane chili i podawaj udekorowane bazylią tajską. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy