DANIA MIĘSNE, DANIA Z RYŻU

KURCZAK CURRY Z ZIOŁAMI

18.02.2018
kurczak kary z ziolami onemorethai

Zioła + curry to absolutna kuchnia tajska. Curry to danie, które można określić okrętem flagowym kuchni tajskiej. Odmian curry jest bardzo dużo – dokładnie tak samo jak w kuchni indyjskiej. Różnica olga na tym, że tajskie curry nie jest w postaci przyprawy tylko pasty. 

Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 20 minut

Porcje: 6

Składniki:

3 łyżki oleju

2 łyżki czerwonej pasty curry

700 g piersi z kurczaka drobno pokrojonych na kawałki

1 łyżeczka soli

15 ziarenek kardamonu

10 bakłażanów tajskich przekrojonych na połówki

5 liści limonki Kaffir

1 zielona papryczka chili

1 czerwona papryczka chili

1 łyżka sosu rybnego

1/2 łyżeczki cukru palmowego

1 szklanka mleka kokosowego

Do dekoracji:

bazylia tajska

Do podania:

ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku wymieszaj i podgrzej olej wraz z pastą curry. Dodaj kurczaka i podsmażaj 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i 1/2 kubka wody. Gotuj 10 minut. Dodaj bakłażana tajskiego, kardamon i dodaj liście limonki Kaffir. Dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Na koniec dodaj drobno posiekane chili i podawaj udekorowane bazylią tajską. Podawaj z ryżem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ