Ekspresowy makaron chow mein, który nigdy Wam się nie znudzi. To danie sprawdza się, gdy wpadają niezapowiedziani goście. Można dodać przeróżne warzywa – ważne, by pokroić je na małe kawałki. Dzięki temu danie zrobi się w 10 minut.
Nie jest to klasyczne danie tajskie – należy zaliczyć je bardziej do kuchni zaadaptowanej z innych regionów Azji. Makaron chow mein to chińskie danie i dosłownie oznacza smażony makaron z warzywami. I tak naprawdę chow mein to nazwa dania, ale przyjęło się, że nazywa się tak potocznie rodzaj makaronu, który podaje się w towarzystwie mięsa i warzyw.
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka pokrojona wzdłuż na pół
200 g piersi z kurczaka
120 g marchewki
garść orzechów ziemnych
2 łyżki szczypiorku pokrojonego na mniejsze kawałki
garść strąków groszku cukrowego (ok 100g)
100 g makaronu chow mein
1 papryczka chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
sok z ½ limonki
zielona papryka cienko pokrojona do dekoracji
Przygotowanie:
Szalotkę podsmaż na gorącym oleju z obu stron. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż go z papryczką chili. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie plastry. Następnie dodaj marchewkę i groszek cukrowy. W tym czasie makaron ugotuj makaron. Wrzuć go na wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie odcedź go, przepłucz zimną wodą. Dodaj do warzyw wraz z sosem sojowym i ostrygowym. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj szczypiorek, orzechy i skrop sokiem z limonki. Przed podaniem udekoruj świeżą, zieloną papryką.
Makaron Chow Mein tradycyjnie spożywany jest klasycznymi pałeczkami 🙂
Brak komentarzy