Czas na makaron sojowy, którego dawno nie robiłam. Z dodatkiem chilli i orzechów nerkowca smakuje obłędnie i przypomina mi długie wieczory na Koh Tao, gdzie po raz pierwszy zjadłam ten przysmak.
Sos ostrygowy ma taką właściwość, że dodany do dań gotowanych słodzi a dodany do dań smażonych soli. Należy o tym pamiętać gdyż przeciągnięcie go z mięsem lub warzywami an patelni o kilka minut za długo powoduje, że danie jest niezjadliwe. Jest po prostu zbyt słone. Pamiętajcie również, że sos ostrygowy powinien po otwarciu stać w lodówce gdyż w swoim składzie zawiera cukier. Orzechy nerkowca najlepiej wcześniej uprażyć na patelni. Makaron sojowy to również przysmak małych dzieci, które uwielbiają przezroczyste nitki.
Składniki:
100 g makaronu sojowego namoczonego w ciepłej wodzie
4 łyżki sosu ostrygowego
1 żółta papryka pokrojona w słupki
1 papryczka chilli
1 łyżka oleju ryżowego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego
250 g pomidorków koktajlowych
garść liści świeżego szpinaku
liście świeżej kolendry do przybrania
50 g orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i dodaj czosnek, żółtą paprykę i papryczkę chilli. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj kapustę pekińską i odsączony makaron wraz z sosem rybnym, sojowym , cukrem i limonką. Wymieszaj dokładnie. Dodaj szpinak i pomidorki koktajlowe. Podsmażaj aż całość będzie ciepła. Na koniec dodaj sos ostrygowy, posyp orzechami i kolendrą.
4 komentarze
Uwielbiam tajską kuchnie <3 liczę na więcej postów ! Jeden z lepszych blogów kulinarnych 🙂
Dziękuję
Domyślam się jak może smakować … pysznie!
Obiecuję wypróbować ten przepis 🙂
w razie pytań, jestem do dyspozycji 🙂 miłego dnia