Bardzo rzadko zdarza się, że w kuchni tajskiej znajdziemy wegetariańskie sałatki. Choć Tajowie uważają, że jeśli dodajemy do sałatki mięso gotowane to można spokojnie uznać danie za wegetariańskie. Ta sałatka jest bardzo popularna w Tajlandii. W przepisie napisałam „mielona” wieprzowina, ale wiadomo, że Tajowie mięsa nie mielą tylko siekają.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Porcje: 4
Składniki:
300 gr krewetek z nienaruszonymi ogonami
200 gr mielonej wieprzowiny
1 opakowanie kapusty sarepskiej – można zastąpić kapustą pekińską
10 posiekanych szalotek
Dressing:
10 czerwonych i zielonych papryczek birds eye posiekanych
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki stołowe sosu rybnego
2 łyżki stołowe sosu z limonki
1 łyżka stołowa cukru granulowanego
Przygotowanie:
Zblanszuj krewetki w wodzie na patelni przez ok 1-2 min do uzyskania różowego koloru, odsącz i odstaw. Na drugiej patelni podsmaż mięso mielone przez 2-3 min, odsącz i odstaw. Kapustę sarepską odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz kapusty pekińskiej zblanszuj ją w gorącej wodzie z dodatkiem sosu rybnego i sosu sojowego (po 2 łyżki każdego sosu)
Dresing: chili i czosnek zmiażdżyć w moździerzu, dodać sos rybny, sok z limonki, cukier i dokładnie wymieszać.
Przełóż do dużej miski, dodaj krewetki, wieprzowinę, kapustę i dokładnie wymieszaj. Dodaj szalotki i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Brak komentarzy