Wołowina króluje bardzo często na tajskich stołach. By wyszła idealna – musi być pokrojona na bardzo cienkie plasterki lub w kostkę. Oczywiście możecie spokojnie ją wymienić na inne źródło białka zwierzęcego: kurczaka, wieprzowinę lub kaczkę.
Czas na danie z wołowiną czyli wołowina na ostro z pędami bambusa!
10 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje: 2
Składniki:
4 papryczki chili
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
300 g wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki lub w kostkę
300 g kiełków bambusa
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
5 liści limonki Kaffir
Do podania: bazylia tajska, ryż jaśminowy
Przygotowanie:
W moździerzu utłucz chili razem z czosnkiem na gładką masę. Rozgrzej olej w woku dodaj pastę czosnkową. Chwilę podsmażaj. Dodaj wołowinę i podsmażaj kilka minut. Dodaj bambusa. Dopraw sosem rybnym, cukrem i liśćmi limonki Kaffir. Wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Udekoruj chilli, bazylią tajską i podawaj z ryżem.
Smacznego! 🙂
1 Komentarz
Proszę wybaczyć, ale jak wyglądają kiełki bambusa. Spotykam się z pędami, ale kiełki…