DANIA MIĘSNE

Wołowina na ostro z pędami bambusa

12.03.2018
wołowina na ostro z pędami bambusa

Wołowina króluje bardzo często na tajskich stołach. By wyszła idealna – musi być pokrojona na bardzo cienkie plasterki lub w kostkę. Oczywiście możecie spokojnie ją wymienić na inne źródło białka zwierzęcego: kurczaka, wieprzowinę lub kaczkę. 

Czas na danie z wołowiną czyli wołowina na ostro z pędami bambusa!

10 minut

Czas gotowania 12 minut

Porcje: 2

Składniki:

4 papryczki chili

5 ząbków czosnku

2 łyżki oleju

300 g wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki lub w kostkę

300 g kiełków bambusa

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego

5 liści limonki Kaffir

Do podania: bazylia tajska, ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W moździerzu utłucz chili razem z czosnkiem na gładką masę. Rozgrzej olej w woku dodaj pastę czosnkową. Chwilę podsmażaj. Dodaj wołowinę i podsmażaj kilka minut. Dodaj bambusa. Dopraw sosem rybnym, cukrem i liśćmi limonki Kaffir. Wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Udekoruj chilli, bazylią tajską i podawaj z ryżem.

Smacznego! 🙂

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Ewa 17.12.2018 at 21:06

    Proszę wybaczyć, ale jak wyglądają kiełki bambusa. Spotykam się z pędami, ale kiełki…

  • NAPISZ KOMENTARZ