DANIA MIĘSNE, MAKARON, MOJA TAJLANDIA

BŁYSKAWICZNE DANIE NA KOLACJĘ CZYLI POLĘDWICZKI Z MAKARONEM CHIŃSKIM

7 lipca 2019
BŁYSKAWICZNE DANIE

Błyskawiczne danie to moja specjalność. Wolę jeść niż gotować. W tajlandii nauczyłam się tego od mieszkańców – spożywanie posiłku z bliskimi jest dużo ważniejsze niż uporczywe stanie w kuchni przez kilka godzin. Świat jest zbyt piękny, by tracić czas na nużące czynności. 

Choć gotowanie może być oczywiście odprężającą czynnością. Błyskawiczne danie jest już gotowe – zajęło mi dosłownie 15 minut + 30 minut marynowania mięsa.

Składniki:

200 g makaronu chińskiego Chow Mein

1 grapefruit

1 szklanka liści szpinaku

2 papryczki chili drobno posiekana

2 ząbki czosnku pokrojone w plastry

1 cebula drobno posiekana

3 łyżki jasnego sosu sojowego

6 polędwiczek z kurczaka

bazylia tajska

kiełki lucerny

świeży groszek

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

Marynata do mięsa:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki papryki czerwonej w przyprawie

⅓ łyżeczki mielonego pieprzu

⅓ łyżeczki soli

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i wymieszaj. Następnie obtocz w niej polędwiczki, zawiń w folię spożywczą  i wstaw do lodówki na 30 minut. 

Makaron wrzuć do osolonej wodzie i gotuj około 4 minuty. Następnie odsącz na sitku i przelej zimną wodą. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj olej sezamowy. Dzięki temu nie będzie się sklejał. 

Wyjmij polędwiczki z lodówki, wyciągnij z folii i usmaż na patelni. 

DOBRA RADA: możesz włożyć je do papieru do pieczenia i usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.

Następnie w woku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj świeży groszek, chili i szpinak. Dodaj sos sojowy i wrzuć makaron. Całość wymieszaj i przerzuć na talerze. Udekoruj świeżym grapefruitem, bazylią tajską i kiełkami. Obok pokrój polędwiczki lub wymieszaj z makaronem. Błyskawiczne danie na kolację zatem jest dziś na obiad!

BŁYSKAWICZNE DANIE 1

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ