To wspaniała, łagodna tajska zupa dla dzieci, której raczej nie serwują w polskich restauracjach. Pierwszy raz zetknęłam się z nią a Chiang Mai, na północy Tajlandii.Tam kuchnia jest dużo łagodniejsza w smaku niż na innych obszarach tego kraju. Górzyste tereny i brak dostępu do morza powodują, że na północy nie je się owoców morza, za to z chęcią Tajowie spożywają mięso w szczególności wieprzowinę (skwarki, kiełbasy a nawet sfermentowaną). Do dań najczęściej serwowany jest sticky rice, który gotuje się na parze i podaje z dipami z chilli. Dzisiaj zupa z północnych rejonów Tajlandii z kukurydzą, mięsem z kraba, jajkiem i kolendrą. To potrawa, która pojawiła się w kolejnej odsłonie warsztatów kuchni tajskiej w Składzie Bananów!
Tajska zupa kukurydziana to świetne danie etniczne dla dzieci
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
3 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
350 g zmiksowanej kukurydzy z puszki
1 łyżka sosu rybnego
1 puszka odsączonego białego mięsa z kraba
1 jajko
sól, pieprz
świeża tajska kolendra
Sposób przygotowania:
W garnku należy rozgrzać olej i przez chwilę smażyć na nim drobno posiekany czosnek.
Dodajemy imbir, mieszamy i dodajemy zmiksowaną kukurydzę oraz bulion z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia
Dodajemy mięso z kraba, koniecznie odsączone, sos rybny, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia.
W osobnej miseczce ubijamy jajko i powoli dodajemy do zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Zupę należy udekorować świeżą kolendrą.
Brak komentarzy