Dobre tajskie danie, które przypadło do gustu moim dzieciom podczas podróży. Było to pierwsze danie, które kiedyś ugotowałam w telewizji śniadaniowej. W swoim składzie zawiera orzechy nerkowca, które chrupią i słodko – kwaśnego ananasa, który nadaje potrawie bardzo tajskiego wyrazu
Składniki (dla 1 osoby):
miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego
2 plasterki ananasa świeżego lub z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki
pół szalotki
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
szczypta soli
szczypta cukru palmowego lub brązowego
1 jajko
50 g orzechów nerkowca
łyżeczka oleju do podsmażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni prażymy orzechy nerkowca
- Na odrobinę oleju w woku wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Potem dodajemy ananasa energicznie mieszając, miseczkę ryżu i wszystkie sosy wraz z przyprawami.
- Na sam koniec dorzucamy orzechy i jeszcze chwilkę całość mieszamy
- Następnie odmierzamy miseczkę potrawy i jak babkę z piasku wyrzucamy na talerz dekorując orzechami nerkowca.
11 komentarzy
Jadlam to danie wielokrotnie w Tajlandi. Mega pyszne ❤. Mam tylko czarny ryz… i tak sie zastanawiam czy sie nada? Na pewno zmieni smak.
Jadlam to danie wielokrotnie w Tajlandi. Mega pyszne ❤. Mam tylko czarny ryz… i tak sie zastanawiam czy sie nada? Na pewno zmieni smak.
Ewentualnie jeszcze quinoa.
przepyszne danie, jestem w nim wręcz zakochana
Czy moge dodac tu kurczaka? jesli tak to w jakiej formie?
oczywiście
Sposób podania – przepiękny. No i na pewno jest to przepyszne danie… Czuję, że spędzę dłuuugie godziny na Twoim blogu… a potem w kuchni… a potem wszystko zjemy zbyt szybko 🙂
Dziękuję i bardzo mi miło. Powodzenia i pisz gdybyś miała jakieś pytania 🙂
Miseczka ryżu to ile gramów ryżu?
Około 50 gr. Pozdrawiam
a mozna sos ostrygowy zastapic czyms innym?
Sos tajski grzybowy