Curry to potrawa, która nigdy mi się nie znudzi. Można je dowolnie komponować dodając składniki, na które aktualnie ma się ochotę. Dzisiaj mam ochotę na curry bez mięsa, z samymi warzywami. Użyję żółtej pasty, która jest najdelikatniejsza w smaku. Jeśli uznam, że curry jest za mało ostre – to dodam na koniec papryczkę chili. Curry z warzywami raczej mi się nigdy nie znudzi. Oczywiście podam je z tajskim ryżem jaśminowym.
Składniki:
250 g pomidorków koktajlowych
50 g żółtej pasty curry
4 liście limonki Kaffir
1l mleka kokosowego
1 łyżka oleju
2 garście groszku cukrowego
½ brokuła podzielonego na różyczki
2 ząbki czosnku
½ marchewki pokrojonej w cienkie plastry
bazylia tajska
szczypiorek
2-3 łyżki sosu rybnego
sok z 1 limonki
opcjonalnie szczypta cukru palmowego
Do podania: ugotowany ryż jaśminowy
Przygotowanie:
W woku podgrzej olej, podsmaż czosnek drobno posiekany i pastę curry. Następnie wlej mleko i dodaj liście limonki Kaffir. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj marchewkę, brokuły i groszek cukrowy. Chwilę gotuj – dosłownie 3 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw sosem rybnym i sokiem z limonką. Na koniec dodaj bazylię tajską i szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.
5 komentarzy
Daria, pisząc 1L mleka kokosowego masz na myśli takie z puszki czy takie wodniste np. Alpro?
Przepyszne curry! Bardzo polecam ten przepis, curry nie ustępuje smakiem temu, które można zamówić w polskich restauracjach z kuchnią tajską.
Dobry i prosty przepis, chrupiący groszek i brokuły bardzo pasują do tego dania.
Przepraszam za pytanie, nigdy nie komentuję. Bo to często jest bez sensu.
Pani Dario gdzie kupi” dobre żółte curry. Pozdrawiam Iz,