DANIA MIĘSNE, RYBY I OWOCE MORZA

Kalmary nadziewane wieprzowiną z grzybami shitake (Phlat Plaa Meuk Yat Sai)

10.02.2016
OneMoreThai - kalmary

To danie przypomina mi niezłą zabawę w kuchni w Bangkoku i długie godziny rozmów z kalmarami, by były posłuszne. Każde danie , które prezentuję tu na blogu ma jakąś historię. Dlatego jest mi tak bliski i przywołuje piękne wspomnienia. Kalmary potrafią być wredne!!!!!

Składniki:

200 g średnich kalmarów tub U/10 lub kalmarów baby

1/2 szklanki namoczonych i pokrojonych na cieniutkie plasterki grzybów shitake

2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki imbiru

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1 łyżka sosu ostrygowego

1/4 szklanki wody

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka szczypiorku posiekanego na paski o długości 1,5 cm

papryczka chilli do dekoracji

Nadzienie:

200 g mielonej wieprzowiny

1 jajko roztrzepane w miseczce

1 łyżeczka korzenia kolendry drobno posiekanego

1 łyżeczka cebuli drobno posiekanej

1 łyżka czosnku drobno posiekanego

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:

Kalmara obierz ze skóry, dokładnie umyj i usuń ramiona. Osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj dokładnie składniki nadzienia i dokładnie wypełnij nim kalamary. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Ułóż kalmary na sitku i gotuj przez ok. 8 minut. Zostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na krążki o szerokości około 2 cm. W woku rozgrzej olej. Dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj imbir i grzyby shitake, sos ostrygowy oraz wodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj nadziewane krążki kalmarowe i ostrożnie wymieszaj z resztą warzyw. Przełóż na talerz i udekoruj szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.

OneMoreThai - kalmary

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ