CURRY, DANIA MIĘSNE

Kurczak curry z bananem na ostro

10.04.2018
kurczak curry z bananem na ostro

Ostre dania w kuchni tajskiej to podstawa. Banan prawie nie wyczuwalny, nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został pikantnym curry.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Porcje: 4

Składniki:

2 łyżki soli

6 małych bananów

1 szklanka śmietanki kokosowej

500 g kurczaka drobno pokrojonego

3 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

3 liście limonki Kaffir przedarte

Składniki pasty:

10 zielonych papryczek chili drobno posiekanych

10 czerwonych papryczek chili drobno posiekanych

1 łyżeczka białego pieprzu

1 szalotka drobno posiekana

6 ząbków czosnku drobno posiekanych

1 łyżka galangalu drobno pokrojonego

3 trawy cytrynowe drobno posiekane

2 łyżeczki soli

2 łyżki pasty krewetkowej

Do podania: ugotowany ryż jaśminowy, paprycz;ka chili i bazylia tajska

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty umieść w moździerzu i ucieraj, aż uzyskasz gładką pastę. Rozpuść 2 łyżki soli z 2 szklankach wody i opłucz w roztworze obrane banany. Następnie pokrój je na 3 cm kawałki. W woku rozgrzej śmietankę kokosową. Dodaj pastę, kurczaka i mleko kokosowe z dodatkiem liści limonki Kaffir. Gotuj około 6 minut. Dodaj banany i dalej podgrzewaj aż banany zmiękną, ale nie rozpadną się. Następnie dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Podawaj z ryżem, udekorowane bazylią tajską i świeżą papryczką chili.

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ