Ostre dania w kuchni tajskiej to podstawa. Banan prawie nie wyczuwalny, nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został pikantnym curry.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
2 łyżki soli
6 małych bananów
1 szklanka śmietanki kokosowej
500 g kurczaka drobno pokrojonego
3 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego
3 liście limonki Kaffir przedarte
Składniki pasty:
10 zielonych papryczek chili drobno posiekanych
10 czerwonych papryczek chili drobno posiekanych
1 łyżeczka białego pieprzu
1 szalotka drobno posiekana
6 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 łyżka galangalu drobno pokrojonego
3 trawy cytrynowe drobno posiekane
2 łyżeczki soli
2 łyżki pasty krewetkowej
Do podania: ugotowany ryż jaśminowy, paprycz;ka chili i bazylia tajska
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty umieść w moździerzu i ucieraj, aż uzyskasz gładką pastę. Rozpuść 2 łyżki soli z 2 szklankach wody i opłucz w roztworze obrane banany. Następnie pokrój je na 3 cm kawałki. W woku rozgrzej śmietankę kokosową. Dodaj pastę, kurczaka i mleko kokosowe z dodatkiem liści limonki Kaffir. Gotuj około 6 minut. Dodaj banany i dalej podgrzewaj aż banany zmiękną, ale nie rozpadną się. Następnie dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Podawaj z ryżem, udekorowane bazylią tajską i świeżą papryczką chili.
Brak komentarzy