Czasem piszę dużo, czasem mało. Dzisiaj jestem zmęczona i głodna. A więc zupa! Makaron sojowy z pastą domowej roboty to aromatyczne danie, które może sprawić, że mimo dzisiejszego pośpiechu i mojej szybkiej „interwencji” twórczej może na stałe wejść do Waszego jadłospisu
Makaron sojowy nie jest wykonany z mąki sojowej tylko z mączki fasoli mung. Należy namoczyć go w gorącej wodzie przez około 10 minut. Zupełnie odwrotnie sprawa się ma z makaronem ryżowym, który zawsze moczymy w zimnej wodzie około 40 minut przed dalszą obróbką
Składniki:
imbir wielkości kciuka obrany ze skóry
2 ząbki czosnku obrane ze skóry
pęczek kolendry
3 liście limonki Kaffir
3 papryczki chilli
5 łyżek sosu rybnego
sok z 1 limonki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru palmowego lub płynnego miodu
1 szalotka
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 małe opakowanie makaronu sojowego
1 pomidor duży obrany ze skóry
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
pół kalafiora
garść zielonej pietruszki
1 litr wywaru
makaron sojowy – 1 małe opakowanie
Przygotowanie:
Makaron sojowy moczę w ciepłej wodzie.
Imbir, czosnek, kolendrę, liście Kaffir, chilli, sos rybny, sojowy, sok z limonki, miód lub cukier palmowy, szalotkę oraz olej sezamowy wrzucam do moździerza i tłukę na pastę.
Gotuję litr wywaru. Dorzucam pastę i pokrojone warzywa: kalafiora, cukinię oraz czerwona paprykę. Gotuję około 6 minut, by kalafior pozostał al dente. Następnie dodaję makaron i pomidora. Doprowadzam do wrzenia. Na koniec dorzucam zieloną pietruszkę. Doprawiam do smaku: sosem rybnym i sokiem z limonki. Sami zdecydujecie jakiego smaku brakuje. Być może cukru?
Brak komentarzy