MAKARON, SOSY I PASTY, ZUPY

MAKARON SOJOWY W BULIONIE Z PASTĄ DOMOWEJ ROBOTY

07.09.2015
One more thai_orientalny-bulion-z-makaronem-sojowym

Czasem piszę dużo, czasem mało. Dzisiaj jestem zmęczona i głodna. A więc zupa! Makaron sojowy z pastą domowej roboty to aromatyczne danie, które może sprawić, że mimo dzisiejszego pośpiechu i mojej szybkiej „interwencji” twórczej może na stałe wejść do Waszego jadłospisu

Makaron sojowy nie jest wykonany z mąki sojowej tylko z mączki fasoli mung. Należy namoczyć go w gorącej wodzie przez około 10 minut. Zupełnie odwrotnie sprawa się ma z makaronem ryżowym, który zawsze moczymy w zimnej wodzie około 40  minut przed dalszą obróbką

Składniki:

imbir wielkości kciuka obrany ze skóry

2 ząbki czosnku obrane ze skóry

pęczek kolendry

3 liście limonki Kaffir

3 papryczki chilli

5 łyżek sosu rybnego

sok z 1 limonki

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego lub płynnego miodu

1 szalotka

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 małe opakowanie makaronu sojowego

1 pomidor duży obrany ze skóry

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

pół kalafiora

garść zielonej pietruszki

1 litr wywaru

makaron sojowy – 1 małe opakowanie

Przygotowanie:

Makaron sojowy moczę w ciepłej wodzie.

Imbir, czosnek, kolendrę, liście Kaffir, chilli, sos rybny, sojowy, sok z limonki, miód lub cukier palmowy, szalotkę oraz olej sezamowy wrzucam do moździerza i tłukę na pastę.

Gotuję litr wywaru. Dorzucam pastę i pokrojone warzywa: kalafiora, cukinię oraz czerwona paprykę. Gotuję około 6 minut, by kalafior pozostał al dente. Następnie dodaję makaron i pomidora. Doprowadzam do wrzenia. Na koniec dorzucam zieloną pietruszkę. Doprawiam do smaku: sosem rybnym i sokiem z limonki. Sami zdecydujecie jakiego smaku brakuje. Być może cukru?

Mamałyga_makaron sojowy z pastą domowej roboty

Mamałyga_makaron sojowy z pastą domowej roboty

Mamałyga_makaron sojowy z pastą domowej roboty

Mamałyga_makaron sojowy z pastą domowej roboty

Mamałyga_makaron sojowy z pastą domowej roboty

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ