Kuchnia tajska potrafi być bardzo ostra. To jedna z najostrzejszych kuchni na świecie, ale na szczęście sami możecie zdecydować jak ostre mają być potrawy. Wszystko to kwestia ilości papryczki chili.
Dlaczego tak ostro?
Papryczka chili zawiera kapsaicynę, która powoduje wrażenie ostrości. Bo ostrość to nie smak – nie mamy kubków smakowych, by odczuwać smaku ostrego. A smaków w kuchni tajskiej mamy 5: gorzki, słodki, słony, kwaśny i umami. Ten ostatni, umami – czyli naturalny glutaminian sodu, który występuje między innymi w winogronach, grzybach, mięsie, pomidorach czy parmezanie. Jest to kwas glutaminowy, który pełni rolę “neuroprzekaźnika” – to nie jest termin naukowy – dzięki któremu szybciej smak dociera do naszego mózgu. A kuchnia tajska to poezja smaków. Każdy kto spróbuje i zakocha się w niej to nie może przestać o niej myśleć.
Dla mnie kuchnia tajska jest bardzo szybka i prosta stąd moja miłość do niej jest jeszcze większa. Sałatka z krewetek i mango cieszy się ogromną popularnością na przyjęciach. Sałatka z krewetek i mango to również afrodyzjak więc uwaga panie i panowie komu ją serwujecie. Sałatka z krewetek i mango to również fajna i szybka przekąska w ciągu dnia.
Porcja na 2 osoby
Składniki:
5 czerwonych papryczek chilli
4 szalotki, pokrojone w plastry
1 trawa cytrynowa pokrojona na 3 cm kawałki
4 łyżeczki posiekanych liści kolendry
1 mango obrane ze skórki
1/2 marchewki pokrojonej na sposób julienne
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
10 krewetek obranych z pancerzyka
3 ząbki czosnku pokrojonych w plasterki
Do przygotowania sosu:
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru palmowego
Do dekoracji: 3 papryczki chili
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu w jednej miseczce, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Krewetki podsmaż na oleju z czosnkiem z dodatkiem potłuczonej trawy cytrynowej.
Pozostałe składniki wrzuć do dużej miski, dodaj sos i mieszaj do momentu połączenia. Udekoruj papryczką chili drobno posiekaną.
Brak komentarzy