..nie tylko dla kobiet.
Tajski przysmak, który przywiozłam z Krabi, miasteczka lądowego na południu Tajlandii, z którego mam przepiękne, dwukrotne wspomnienia. Miejsce to różni się znacznie od wszystkich wysp położonych na południu, które dla mnie z samą Tajlandią mają mało wspólnego.Przypominają bardziej zachodnie kurorty ze „skośną obsługą”, której też bliżej do Birmy czy Malezji niż rdzennych tubylców. Krabi jest jeszcze zapewne przez chwilę ocalone. Morze jest inne, wzburzone, z falami, niczym nieprzypominające gorącą zupę z regionów wyspiarskich. Tam właśnie uczyłam się gotować. Najpierw u Katie w domu (moja nadworna masażystka w Krabi) a potem w Boat Noodle Aonang. Miałam tam swojego Mistrza, który między innymi zdradził mi tajniki gotowania jakże prostej SUKI SOUP. Dziś przygotowałam wersję warzywną z dodatkiem kurczaka – bez owoców morza. Suki zupa jest dość gęsta, w dużym stopniu oparta na jajku i pikantnym sosie Suki, który bez problemu można zrobić samemu w domu.
Składniki (2 osoby):
Składniki:
3 duże liście kapusty pekińskiej przecięte na pół i na 3 części
kilka łodyg szpinaku chińskiego (jeśli ich brak, niczym nie trzeba ich zastępować)
2 pieczarki pokrojone w plasterki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
2 ząbki posiekanego czosnku
100 g drobno pokrojonego kurczaka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu suki
jajko
garść makaronu sojowego namoczonego w ciepłej wodzie ok. 10 minut
1 łyżka oleju
2 szklanki wody
garść posiekanego szczypiorku
Sos:
1 szklanka wody
1/2 pęczka kolendry wraz z łodygami i korzeniem (jeśli brak tajskiej kolendry, należy użyć zwykłej i dodać z łodygami)
1 szklanka sosu chilli
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1–2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta soli
2,5 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki sezamu jasnego, uprażonego
2 papryczki chilli do dekoracji
1/2 pęczka kolendry do dekoracji
2 ząbki czosnku posiekane do dekoracji
Przygotowanie sosu:
Do blendera wlej wodę. Dodaj kolendrę wraz z łodygami i korzeniem. Następnie dodaj sos chilli, czosnek i papryczki chilli. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do garnka i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie się gotować, dodaj cukier, sos ostrygowy, sos rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sezam i sok z limonki. Przełóż do miseczki i udekoruj posiekaną kolendrą, czosnkiem i papryczką chilli.
Przygotowanie zupy:
Na rozgrzany wok z olejem wrzuć czosnek i kurczaka. Następnie dodaj kapustę pekińską i chiński szpinak oraz wlej 2 szklanki wody. Dodaj pieczarki, paprykę i sos suki wraz z cukrem i sosem rybnym. Gotuj przez chwilę. Obok w miseczce rozbełtaj jajko. Wlej na całą powierzchnię woka i zostaw na chwilę. Dopiero po chwili wymieszaj. W miseczce umieść makaron sojowy i zalej go gotową zupą. Posyp świeżym szczypiorkiem.
A teraz troszkę wspomnień z Tajlandii. To mój Mistrz i jego kuchnia (Boat Noodle Aonang)
SUKI SOUP w oryginale z kalmarami. Made in Krabi
I inne wspomnienia z Krabi
4 komentarze
Zrobiłem tą pastę i jestem zachwycony jej smakiem. Mam ogromny szacunek do Pani za ten właśnie przepis, zarówno na samą pastę jak i na zupę. Robiłem z połowy składników. Wystarczy z powodzeniem pół pęczka kolendry takiej z doniczki ze sklepu, należy także uważać z czosnkiem bo nawet troszkę za dużo zdominuje smak pasty. Serdecznie pozdrawiam.
Bardzo się cieszę i życzę dalszych sukcesów!!!!
Witam. Pani Dario, proszę o dokładne sprecyzowanie jaki sos chili jest w składnikach sosu suki( 1 szklanka), może jakiś przepis na niego albo namiary na sklepowe gotowce, lub czy może to być sos chili do kurczaka z Pani książki.Pozdrawiam.
To słodki sos chilli. Powodzenia