CURRY, DANIA Z RYŻU, MOJA TAJLANDIA

CURRY Z WARZYWAMI

29 marca 2019
curry z warzywami

Curry to potrawa, która nigdy mi się nie znudzi. Można je dowolnie komponować dodając składniki, na które aktualnie ma się ochotę. Dzisiaj mam ochotę na curry bez mięsa, z samymi warzywami. Użyję żółtej pasty, która jest najdelikatniejsza w smaku. Jeśli uznam, że curry jest za mało ostre – to dodam na koniec papryczkę chili. Curry z warzywami raczej mi się nigdy nie znudzi. Oczywiście podam je z tajskim ryżem jaśminowym.

Składniki:

250 g pomidorków koktajlowych

50 g żółtej pasty curry

4 liście limonki Kaffir

1l mleka kokosowego

1 łyżka oleju

2 garście groszku cukrowego

½ brokuła podzielonego na różyczki

2 ząbki czosnku

½ marchewki pokrojonej w cienkie plastry

bazylia tajska

szczypiorek

2-3 łyżki sosu rybnego

sok z 1 limonki

opcjonalnie szczypta cukru palmowego

Do podania: ugotowany ryż jaśminowy

 

Przygotowanie:

W woku podgrzej olej, podsmaż czosnek drobno posiekany i pastę curry. Następnie wlej mleko i dodaj liście limonki Kaffir. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj marchewkę, brokuły i groszek cukrowy. Chwilę gotuj – dosłownie 3 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw sosem rybnym i sokiem z limonką. Na koniec dodaj bazylię tajską i szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.

curry z warzywami 1

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ