CURRY, DANIA Z RYŻU, MOJA TAJLANDIA

Czerwone curry z tofu i warzywami

5 lutego 2020
czerwone curry z tofu i warzywami

Czerwone curry jest średnio ostre, ale jeśli dodamy go dużo to może delikatnie zapiec w usta. Zielone curry lubię jeść z zielonym ogórkiem, żółte z ananasem i krewetkami a czerwone właśnie z tofu i warzywami.

Czerwone curry można łączyć dowolnie z rybami, mięsem lub po prostu warzywami, ale ja Wam dzisiaj pokażę moją ulubioną wersję. Do tego ryż jaśminowy i danie gotowe w 10 minut. Pastę można zrobić również samemu w domu. Podaję przepis poniżej.

Składniki:

1/3 marchewki pokrojonej na cienkie plasterki

3 plastry anansa pokrojonego na mniejsze kawałki

2 łyżki groszku cukrowego

8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub inne warzywa, które lubisz: brokuł, kiełki fasola mung, ogórek, cukinia

1 łyżka cukru palmowego

3 listki limonki kaffir

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki sosu rybnego

czarny sezam do dekoracji

olej do głębokiego smażenia tofu

1 miseczka ryżu jaśminowego

Czerwona pasta curry (Nam Phrik Kaeng Phet)

Składniki do pasty:

5 suszonych papryczek chilli

1 łyżeczka startego galangalu

1 łyżka trawy cytrynowej, świeżo posiekanej

1/2 łyżeczki korzenia kurkumy drobno posiekanego

1/2 łyżeczki liści limonki kaffir świeżo posiekanych

1 łyżka korzeni kolendry świeżo posiekanych

2 łyżki szalotki drobno posiekanej

3 łyżki czosnku drobno posiekanego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

Przygotowanie pasty:

Wszystkie składniki drobno posiekaj nożem i włóż do moździerza. W moździerzu utrzyj na pastę: sól, kurkumę, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, papryczki chili, korzenie kolendry i pieprz. Dodaj szalotkę i czosnek i ucieraj, aż pasta będzie gładka, następnie dodaj pastę krewetkową i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie:

Do woka wlej olej i na dużym ogniu smaż przez kilka minut pokrojony w kostkę ser tofu. Odlej olej do innego garnka, tofu odcedź na sitku. Do woka wlej 1 łyżkę pozostałego oleju i dodaj 1 łyżkę pasty curry. Podsmażaj, aż zacznie się unosić aromat. Dodaj wszystkie warzywa i ananasa (oprócz pomidorów koktajlowych) i chwilę podsmażaj je w paście – wówczas będą idealnie chrupiące. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki kaffir. Doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory koktajlowe, sosy i cukier palmowy. Przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż tofu i wymieszaj oraz posyp czarnym sezamem. Podawaj z ryżem jaśminowym.

4a czerwone curry z tofu i warzywami

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ