Zielone curry to moja ulubiona pasta. Od niej zaczęła się cała przygoda z tajskim gotowaniem. Zielone curry w swoim składzie zawiera zielone papryczki chilli.
Zielona pasta curry (Nam Phrik Kaeng Khiaw Waan)
Składniki:
10 zielonych papryczek chilli
2 czerwone papryczki chilli
1 łyżeczka startego galangalu
1 łyżka trawy cytrynowej świeżo posiekanej
1/2 łyżeczki liści limonki kaffir świeżo posiekanych
3 łyżki korzeni kolendry świeżo posiekanych
2 łyżki szalotki drobno posiekanej
1/4 filiżanki czosnku drobno posiekanego
1 łyżeczka pasty krewetkowej
1 łyżeczka sprażonych i utartych nasion kolendry
1/2 łyżeczki prażonych i utartych nasion kminu
1 łyżeczka soli
Zielone curry – przygotowanie:
Oczyść chilli z nasionek. Namocz w wodzie do momentu, aż zmiękną. Następnie odciśnij wodę. W moździerzu utrzyj na pastę: sól, kurkumę, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, korzenie kolendry i pieprz. Dodaj szalotkę i czosnek i ucieraj, aż pasta będzie gładka, następnie dodaj pastę krewetkową i dokładnie wymieszaj.
Zupa, którą dzisiaj przygotowałam oprócz pasty i małży zawiera trawę cytrynową, która ma łagodzące właściwości na przewód pokarmowy.
Składniki dania:
700 g małży
600 ml mleka kokosowego
200 ml wody
5 liści limonki kaffir podartych na kawałki
3 kłącza trawy cytrynowej
garść liści świeżej bazylii tajskiej lub mięty
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z wodą. Dodaj liście limonki Kaffir oraz rozgniecioną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj małże i gotuj aż się otworzą. Na koniec dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Przed podaniem udekoruj bazylią lub miętą.
Brak komentarzy